Nacionalna laboratorija za bezbednost hrane počela sa radom

uzorci mleka 2

Nacionalna laboratorija mesto kontrole voća, povrća, mleka, mesa, semena… Osim toga i kontrola sadržaja pesticida, teških metala, veterinarskih lekova, mikotoksina u hrani.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i šef Delegacije EU u Republici Srbiji Sem Fabrici obišli su 20. decembra 2019. godine Nacionalnu laboratoriju za bezbednost hrane i fito laboratoriju sa bankom biljnih gena, koje su počele da rade nakon dobijanja potrebnih sertifikata.

Na taj način je u potpunosti zaokružen sistem bezbednosti hrane u Republici Srbiji, koja sada ima državnu, krovnu instituciju koja će ispitivati kvalitet svih vrsta prehrambenih proizvoda i kontrolisati rad svih laboratorija na teritoriji naše zemlje.

U izgradnju i opremanje Direkcije za nacionalne referentne laboratorije (DNRL), u čijem sklopu radi više laboratorija, do sada je uloženo oko 20 miliona evra, naveo je ministar Nedimović.

Od tog iznosa, EU je dala 7,5 miliona evra bespovratnih sredstava, a ostatak je obezbedila Vlada Srbije iz budžeta.

„Otvaranje Nacionalne laboratorije za bezbednost hrane je bilo uslov da se bezbednost hrane dodatno unapredi“, istakao je Nedimović, dodajući da će u laboratorijama Direkcije moći da se kontroliše sve – voće, povrće, mleko, meso, seme.

Laboratorije će pored ostalog kontrolisati da li u hrani ima pesticida, teških metala, veterinarskih lekova, mikotoksina.

Nedimović je najavio i da će sada moći da počne i kontrola svih privatnih laboratorija u zemlji koje se bave ispitivanjem kvaliteta hrane i objasnio da je sve urađeno kako bi se izbeglo da onaj koji uveze hranu njenu laboratorijsku kontrolu radi preko povezanog lica.

Šef Delegacije EU u Republici Srbiji Sem Fabrici rekao je da Srbija posle akreditovanja ima mehanizam za nadzor i kontrolu kvaliteta hrane, što je važno za potrošače u Srbiji ali i za izvoznike, jer oko 70 odsto srpskog izvoza hrane ide na tržište EU.

„Donacija za laboratoriju deo je šire podrške EU u cilju podizanja kvaliteta i bezbednosti hrane“, rekao je Fabrici i dodao da je laboratorija bila jedan od merila u procesu napretka u pregovorima za pristupanje Srbije EU.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede