Na ovom mestu nastaju srpske šljive: Stručnjaci stvaraju bez prestanka

ljive

Stručnjaci sa Instituta za voćarstvo iz Čačka kroz projekat rejonizacije, koji finansira Ministarstvo poljoprivrede, uspeli su tokom ove godine da pozicioniraju srpsku šljivu tamo gde ona zapravo treba da bude.

“U šljivarstvu naše zemlje, dominiraju sorte stvorene u Institutu za voćarstvo u Čačku. Prvenstveno čačanska lepotica, čačanska rodna, ali ono što me posebno raduje jeste sve veće interesovanje za naše novije sorte nadu, petru i divnu. Njih nemamo još u ponudi, ali u skladu sa Zakonskom regulativom za proizvodnju sadnog materijala imaćemo ih tokom 2021. godine, tako da mogu da zaključim da je šljiva vodeća vrsta voćaka u našoj zemlju”, rekao je za RINU, direktor Instituta za voćasrtvo u Čačku, dr Milan Lukić.

Resorno ministarstvo je pre dve godine prepoznalo potrebu da se uradi rejonizacija na području cele Srbije sa ciljem da se upravo prema agrotehnološkim uslovima, klimatskim i zemljišnim činiocima poljoprivredne kulure pozicioniraju tamo gde treba.

Svaka voćka traži posebne uslove kada su u pitanju klima i zemljište, poput kajsije, breskve i maline koje se ne mogu gajiti svuda. I zato je potrebno napraviti klasifikaciju kako bi ostvarili najbolje rezultate i maksimalan prinos”, naglašava Lukić.

Sledeće godine zbog promene načina finansiranja nauke u Srbiji, Institut za voćarstvo u Čačku prelazi na institucionalno finansiranje.

“Očekuje nas jedan težak i naporan rad, priprema programa za oblast istraživanja , konkurisanje za veliki broj projekata kod Fonda za nauku, koji je osnovan tokom ove godine, preko Inovacionog fonda, i jedan kompletno nov način funkcionisanja Instituta. Već smo kod Fonda za nauku konkurisali sa četiri projekta i očekujemo ishod,a svakako u narednoj godini bićemo spremni kad bude raspisan poziv”, zaljučio je Lukić.

Izvor: GZS

Foto: pixabay.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede