Mlekari žele da se uključe u dijalog sa EU

mleko u laktofrizu

Izvršni direktor Nacionalne asocijacije prerađivača mleka SEDA Goran Janjić je predstavnicima Evropske komisije (EK) za proširenje i polјoprivredu istakao

mleko u laktofrizu

potrebu za konkretnim uklјučenjem predstavnika te industrije u institucionalni dijalog sa EU u definisanju klјučnih prioriteta.

On je, pri tom, u Briselu predstavio izazove sa kojima se mlekarski sektor suočava u prilagođavanju standardima EU, saopšteno je iz SEDA-e.

Predstavnici EK su naglasili važnost transparentne komunikacije državnih institucija, posebno Ministarstva polјoprivrede i industrije mleka, što je i jedan od uslova razvoja sektora u kontekstu EU integracija.

EK i SEDA su izrazili zajedničko opredelјenje da nastave direktnu komunikaciju, a sledeći sastanak je zakazan za mart 2015. godine, kada se očekuju i konkretniji koraci na uspostavlјanju pretpristupnog programa EU u prolјoprivredi IPARD i nacionalne laboratorije za kontrolu kvaliteta mleka.

Pored sastanaka sa EK, SEDA je predstavila stanje u sektoru i evropskim mlekarama na sastanku njihove asocijacije. Prema ocenama stručnjaka, mlekarski sektor u Evropi očekuje dalјi rast, uz poteškoće početkom 2015. godine, zbog efekata ruske zabrane i očekivanog pada otkupne cene mleka, navodi se u saopštenju.

Izvor: RTV

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede