Održan protest proizvođača mleka, traže premiju 20 dinara i 40.000 po grlu

mleka

Proizvođači mleka traže subvencije od 40.000 dinara po grlu stoke, povećanje premije na 20 dinara za litar i zaštitne cene 

Proizvođači mleka, okupljeni ispred Ministarstva poljoprivrede, jednosatni protest završili su prosipanjem uvoznog poljskog mleka niz Nemanjinu ulicu, a svoje mleko ponudili su da poklone Beograđanima.

Ispred Ministarstva poljoprivrede, tokom sat vremena, obratilo se više nezadovoljnih proizvođača mleka iz Srbije, uključujući i Vojvodinu. Kako nam je ispričao jedan od proizvođača mleka Dejan Trajković, pre protesta, zahtevi su poznati resornom ministarstvu. Trajković je precizirao da se traži subvencija od 40.000 po grlu stoke, da premija bude povećana sa 10 na 20 dinara po litru mleka, kao i da se uvede zaštitna cena mleka u Srbiji.

U toku proračuni, uskoro konkretni iznosi podrške za proizvođače mleka

Ministarka poljoprivrede Jelana Tanasković izjavila je danas za Tanjug, povodom protesta mlekara u Beogradu, da su mere za pomoć stočarstvu jedan od prioriteta, da su u toku proračuni i da će ministarstvo ovih dana izaći sa konkretnim iznosima podrške. Rekla je i da se kalkulacije trenutno rade i da će ovih dana izaći sa tačnim iznosima subvencija.

Za državu ove godine je jedan od strateških ciljeva razvoj stočarstva, a pre svega mlečnog govedarstva, kazala je ministarka. Ocenila je da je sve što je pravno izvodljivo od zahteva proizvođača mleka već i urađeno i navela da je izvoz dopušten. Kada je reč o uvozu mleka, rekla je da ga je nemoguće zabraniti, ali da će država pojačati kontrolu.

Ministarka je rekla za Tanjug da se razmatralo i povećanje premija sa 10 na 20 dinara za litar mleka, ali da je proizvođačima objašnjeno da korist od toga na kraju ima mlekarska industrija, te da je za proizvođača bolja neka druga vrsta subvencija. Jedan od zahteva proizvođača je i uvođenje zaštitne minimalne cene, a ministarka je rekla da to trenutno u Srbji ne postoji kao zakonska kategorija. Dodala je da bi u narednom periodu mogao da se razmotri način kako da se, ako postoji mogućnost, izmeni zakonski okvir u tom pravcu. Tanaskovićeva je rekla da je ministarstvo i dalje otvoreno za razgovor sa svim proizvođačima.

Više stotina proizvođača mleka iz Srbije započelo je u 13 časova protest ispred Ministarstva poljoprivrede u Nemanjinoj ulici u Beogradu zbog niske otkupne cene mleka. Proizvođači mleka traže povećanje premije sa 10 na 20 dinara po litru, kao i povećanje subvencije na 40.000 dinara po grlu.

Izvor: RTV

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede