Ograničena cena UHT mleka od 2,8% mlečne masti na 128,99 dinara

mleka

Ograničeni cena mleka i trgovačke marže. Doneta odluku o zabrani izvoza sirovog i pasterizovanog mleka, osim za…

Vlada Republike Srbije donela je na jučerašnjoj sednici izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica koja će važiti do 30. septembra 2022. godine.

Izmenom Uredbe ograničava se cena UHT mleka od 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra na 128,99 dinara. Takođe, pored ograničenja cene UHT mleka, ograničene su i trgovačke marže kako bi se sprečile spekulantske aktivnosti na tržištu, navodi se u saopštenju Vlade.

Navodi se i da je u cilju omogućavanja redovnog snabdevanja stanovništva mlekom i sprečavanja odliva sirovine van granica zemlje, Vlada Srbije donela odluku o zabrani izvoza sirovog i pasterizovanog mleka, osim za Republiku Severnu Makedoniju i Republiku Albaniju.

Rafovi bez mleka

U prodavnicama u svim krajevima zemlje nestašica mleka je evidentna, što potrošači potvrđuju svakodnevno i putem društvenih mreža. Komentarišu i da je ponegde moguće kupiti male količine mleka u ranim jutarnjm satima.

Stočari, proizvođači mleka su upozoravali na uništavanje sektora proizvodnje mleka. Krava je sve manje jer je rast troškova proizvodnje mleka sve veći, a ove godine posledice suše će dodatno pogoršati stanje u govedarstvu i mlekarstvu.

Josip Mačkovič, stočar iz Ljutova je izjavio za Betu: “Sada, kada je đubrivo poskupelo 300 odsto, stočna hrana više desetina odsto, ograničena je cena osnovnih poljoprivrednih finalnih proizvoda i ne znam po kom zakonu nas teraju da radimo sa gubitkom”. On je rekao i da su proizvođači mleka su, predlagali prerađivačkoj industriji i trgovcima da se dogovore koliko kome pripada od zarade na litru mleka kada je ima i da dele gubitak kada je nema, ali od toga nije bilo ništa i na kraju ceh plaćaju samo proizvođači.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede