„Mitros" vraća tovljenike u sremske obore

mitros

Vest da će obnovljena klanica „Mitros” biti u mogućnosti da dnevno kolje 5.000 tovljenika za potrebe tržišta u EU i Ruskoj federaciji vraća nadu u ovu granu poljoprivrede.– Vlada je dobro procenila kada je dala podršku za oporavak „Mitrosa”. Ova klanica će po svim standardima biti osposobljena za preradu i kooperaciju i ceo region će imati priliku da obnovi uzgoj tovljenika, bez toga se neće moći ostvariti izvozni planovi – rekao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine za „AgroServis” na Danu otvorenih vrata ove kompanije.

Mitros, nekada gigant u klaničnoj industriji sa više od hiljadu radnika, pa 2009. u stečaju, sada pod novom upravom, opet je pokrenuo proizvodnju, tvrde, najsavremeniju na Balkanu.

Kapacitet klanice je 5.000 svinja dnevno, trenutno se obrađuje 800. Veću proizvodnju, veruju, doneće nova tržišta.

– Za dve sedmice dobijamo rusku dozvolu, pošto smo mi izgradili ovu fabriku radi Ruskog tržišta, počinjemo već od ponedeljka proizvodnju za Rusko tržište, odnosno dobili smo i licencu za Hong Kong. Smatramo da smo posle tri meseca proizvodnje spremni da prihvatimo ljude i pokažemo naših prvih 52 proizvoda koje smo proizveli, plus ovo sveže meso, koje ste vi videli, presecanje i pakovanje.

Mitros trenutno radi sa oko 100 domaćih kooperanata. Do kraja godine, kažu nadležni biće potpisani ugovori sa njih 700.

Zlatan Đurić, Unija poljoprivrednih proizvođača:

– Nadamo se već, kako kažu da očekuju dozvole za Rusko tržište, da ćemo uskoro moći krenuti, ako ne punim kapacitetom, ali sigurno 60, 70% minimum. Što se tiče sirovina i nas poljoprivrednika, imaće dovoljno sirovina.

Kako je istakao ministar poljoprivrede, nadležno ministarstvo će insistirati na razvoju prerađivačke industrije, a kompanija Mitros jedan je od pozitivnih primera.

Branislav Nedimović ministar poljoprivrede:

– To je ono o čemu pričamo prethodnih dana, o prerađivačkoj industriji kao mestu gde se stvara dodatna vrednost za srpskog poljoprivrednika. Ovde u ceo sistem uključen je i farmer sa ovih prostora koji proizvodi svinje i ovde ih dovozi i prerađuje. To je jako važno zbog izvoza na rusko tržište i na tržište Evropske unije. Ono na čemu ćemo mi kao ministarstvo insistirati u narednom periodu je, pogotovo u 2017. godini, jeste podizanje novih prerađivačkih kapaciteta. Kao što sad imamo ovaj deo koji se tiče svinjarstva, imaćemo još neke kapacitete u tom delu.

Kompanija Mitros trenutno zapošljava 116 radnika, danas je na posao došlo još 40. Do kraja septembra najavljuju u proizvodnji 200 radnika.

Vladimir Petković gradonačelnik Sremske Mitrovice:

–     Ovaj pogon i ova proizvodnja utiče na veliki broj i indirektno zapošljavanje. Veliki broj kooperanata iz Srema i Mačve će konačno stati na svoje noge i oživeti, pokrenuti svoja gazdinstva.

Prema navodima nadležnih, u prerađivačkim pogonima kompanije Mitros nalazi se i slajs mašina dužine 40 metara, jedina te vrste u ovom delu Evrope koja pakuje tonu slanine na sat, druga linija očekuje se sledeće godine, treća 2018, koja će uglavnom biti orijentisane za rusko tržište za koje se dozvola očekuje u septembru, a za Evropsku uniju tokom oktobra meseca.

Na Danu otvorenih vrata u „Mitrosu” novinari i farmeri su se uverili da obrada jedne rashlađene svinjske polutke traje 60 sekundi i da se sve operacije mogu pratiti. Ovde je počela i kupovina svinja prema obračunu masne jedinice. Tako su pojedini farmeri u obradi tih jedinica za svoje tovljenike dobili i 195 dinara po kilogramu žive vage.

„Mitros” će, sasvim je izvesno, podstaknuti razvoj uzgoja svinja i za to će osnovati reprocentar u Grgurevcima.

Izvor: agroservis.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede