Miševi „popasli“ 50 hektara ječma

rupa od glodara

Na parceli PIK-a Bečej miševi su potpuno uništili 50 hektara ječma pričinivši tako štetu koja je procenjena na oko 16 miliona dinara, izjavio je pomoćnik stečajnog upravnika u tom kombinatu Petar Maksimović.

rupa od glodara

Ističući da takav „nenormalan napad miševa na useve“, za kakav nije čuo, a pogotovo ne video u svom dugogodišnjem radu u poljoprivredi, Maksimović je napomenuo da su ti sitni glodari praktično „popasli“ trećinu parcele od 150 hektara pod tim usevom.

Značajnu štetu miševi su napravili ne samo na ječmu već i na drugim ratarskim kulturama poput pšenice i lucerke, na površinama od ukupno 400 do 500 hektara, uprkos tome što su u proteklom periodu vegetacije ti usevi tretirani protiv glodara, tri do četiri puta, rekao je Maksimović.

On je dodao da su u velikoj meri oštećeni i usevi na susednim njivama privatnih poljoprivrednih proizvođača.

Sve te parcele nalaze se na najvišem terenu u tom delu bačke ravnice tako da bi se ta „najezda“ miševa na useve, kako procenjuju stručnjaci u PIK-u Bečej, mogla dovesti u vezu sa obilnim padavinama u protekle dve nedelje i podizanjem nivoa podzemnih voda koje su verovatno pokrenule glodare.

Da bi donekle ublažili materjalnu štetu, u tom poljoprivrednom kombinatu će uništene površine ječma razorati i posejati kukuruz kraće vegetacije, koji će biti upotrebljen za spravljanje silaže.

Tanjug

Izvor: Dnevnik

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede