Ministarstvo predlaže da u narednoj godini subvencije i premije ostanu iste

oranje

“Subvencije i premije u poljoprivrednoj proizvodnji nisu smanjene za ovu godinu bez obzira na rebalans budžeta. Nakon stručne analize Ministarstvo 

oranje

poljoprivrede i zaštite životne sredine predložiće Ministarstvu finansija, Vladi Republike Srbije i Narodnoj skuštini RS da i za sledeću godinu budu isplaćivane subvencije i premije i to 100 evra po hektaru za zemljoradnike i 7 dinara po litru premije za mleko. Predložićemo takođe, da kriterijum za ostvarivanje prava na subvencije u biljnoj proizvodnji bude 20 hektara a ne 100 kao do sada“, rekla je, gostujući u emisiji „Oko“, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Govoreći o premijama za mleko, ministar Bogosavljević Bošković je upozorila da Ministarstvo ne može trenutno biti zadovoljno efektima trenutne mere ali da će predložiti da i ubuduće premije ostanu iste jer se mora zaustaviti smanjivanje broja muznih krava a stočarstvo mora biti prioritet u narednom periodu.

Ministar Bogosavljević Bošković je naglasila da je potrebno uraditi analize i racionalno koristiti sredstva agrarnog budžeta kao i da Ministarstvo predlaže mere za koje se procenjuje i veruje da će dati rezultate a svaka mera koja se sprovodila u proteklih 10 godina a nije dala rezultate i proizvela je zanemarivanje ovog sektora mora biti zamenjena efektnom merom.

„Neophodno je da se sa više sredstava podstiče poljoprivreda ali naše mogućnosti su trenutno 5 % nacionalnog budžeta i moramo što pre ući u programe koji će omogućiti korišćenje sredstava iz od pretpristupnih fondova EU“, objasnila je ministar Bogosavljević Bošković.


Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede