Ministarstvo poljoprivrede: Srbiji nije zabranjen izvoz voća u EU

jabuke u kartonskim gajbicama

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je izdalo saopštenje povodom objava na društvenim mrežama u kojima se navodi kako je Srbiji nakon vraćenih pošiljki voća sa granica EU zabranjen izvoz svog voća

Ministarstvo poljoprivrede poručuje javnosti da su u pitanju neistine i dezinformacije i moli sve da ne podižu paniku i ne obmanjuju građane.

Naime, samo u avgustu ove godine Srbija je izvezla ka zemljama EU 692 pošiljke odnosno blizu 8.000 tona voća i povrća, od čega su tri pošiljke vraćene. Istovremeno i Srbija, kao i svi, radi uzorkovanje na graničnim prelazima, i samo u toku ove godine od 9.000 pošiljaka, koje su došle na granicu Srbije, vratili smo zbog neusaglašenosti 37 pošiljaka, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Sve zemlje pokušavaju da zaštite svoje tržište i da svojim građanima obezbede da koriste proizvode koji su bezbedni, a kada govorimo o notifikacijama one nisu najava zabrane ili automatske zabrane izvoza i uvoza, već znače podizanje nivoa kontrole odnosno, upozorenje za zemlju koja dobije notifikaciju da podigne svoj sistem kontrole, zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo: Otklonimo greške pri primeni pesticida – 9 važnih napomena

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede