Ministarstvo poljoprivrede: Podrška pčelarima za investicije i organsku proizvodnju

pcelari pregled kosnica

Pčelari mogu da računaju na veoma snažnu podršku

pcelari pregled kosnica

za investicije i nabavku nove opreme za pčelarstvo, poput košnica, centrifuga, sušara za polen, pumpa i punilica za med izjavila je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković je izjavila na otvaranju 15. Sabora mlavsko-homoljskih pčelara.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u 2016. godini povećalo subvencije po košnici pčela, dok pčelari koji su u sistemu organske proizvodnje dobijaju i dodatni iznos podsticaja od 40 %, izjavila je Bogosavljević Bošković.  

„Takođe, Ministarstvo će nastaviti sa kreditnom podrškom kroz subvencionisanje kamatnih stopa i njihovo snižavanje na prihvatljiv iznos. U narednim godinama planiramo donošenje novih mera podrške u sektoru pčelarstva, kroz izradu Nacionalnog programa za pčelarstvo koji će biti u skladu sa programima podrške koje primenjuju i zemlje članice EU“, rekla je ministar.

Pčelarstvoi proizvodnja meda u Republici Srbiji ima dugu tradiciju i broj pčelara i pčelinjih zajednica kontinuirano raste. Registrovano je oko 677 hiljada pčelinjih zajednica, koje su u vlasništvu 31 hiljade poljoprivrednih gazdinstava, a prosečna proizvodnja meda u Srbiji u poslednjih 10 godina iznosi oko 5.5 hiljada tona na godišnjem nivou, podsetila je ovom prilikom ministarka.

Ona je posebno podvukla da je neophodno da Srbija svoje poljoprivredne i prehrambene proizvode brendira, kako bi ih učinila prepoznatljivijim i  na domaćem ali i na tržištima EU, i to zaštitom geografskog porekla.

„Srbija ima ogroman potencijal jer je zemlja klimatskih i geografskih različitosti, bogate kulture i tradicije. Homoljski med je ostvario zaštitu i na međunarodnom nivou, u skladu sa Lisabonskim aranžmanom za zaštitu oznaka porekla i njihovu međunarodnu registraciju“, istakla je ministar Bogosavljević Bošković i dodala da savremeno pčelarstvo ima presudan značaj za razvoj voćarstva kroz bolji rod voća, a znatno doprinosi i povećanju proizvodnje suncokreta, uljane repice i svih drugih biljnih kultura i da je potrebno stalno unapređenje saradnje pčelara sa voćarima i ratarima, poljoprivrednim savetodavnim službama, školama ali i fakultetima, kao i sa drugim činiocima bitnim za unapređenje ovog sektora.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede