Ministarstvo: Dozvole za uvoz 133.650 svinja

svinjje

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je da je od početka ove godine

svinjje

do danas Uprava za veterinu izdala rešenja o dozvolama za uvoz 133.650 svinja. Agenciji Beta je u Ministarstvu poljoiprivrede rečeno da taj broj izdatih rešenja o veterinarsko sanitarnim uslovima uvoza ne znači da će se realizovati uvoz svinja u tom obimu.

– Broj izdatih dozvola za uvoz nikako ne pruža tačnu informaciju o stvarnim količinama koje su uvezene u Srbiju, pa je tako prošle godine realizovan uvoz svinja bio deset puta manji od ukupnog broja svinja za koja su izdata rešenja – kazali su u Ministarstvu poljoprivrede.

Naglasili su i da je na osnovu podataka granične veterinarske inspekcije, obim uvoza svinjskog mesa u prva dva meseca 2016. godine manji u odnosu na isti period prošle godine. U Ministarstvu poljoprivrede su dodali i da su 2015. na zahtev uvoznika u skladu sa Zakonom o veterinarstvu, izdata rešenja o veterinarsko sanitarnim uslovima uvoza za 2.221.596 svinja, dok je ukupno realizovan uvoz bio 217.200 svinja svih kategorija.

– Uprava za veterinu ne odlučuje o tome da li će Srbija uzoziti svinjsko meso ili ne, već samo rešava zahteve stranaka u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima, a poštujući potpisane međunarodne sporazume – precizirali su u Ministarstvu poljoprivrede Srbije.

Predsednik Lige paora Vojvodine i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Miloš Šibul izjavio je da će svinjarstvo u Srbiji biti uništeno ukoliko je tačno da je Uprava za veterinu nedavno izdala 40 dozvola za uvoz 300.000 svinja.

Izvor: RTV

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede