Ministarka poljoprivrede predstavila predloge zakona

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković danas je u Skupštini Srbije izlagala o više zakonskih predloga, među kojima i predloge Zakona o finansiranju poljoprivredne proizvodnje i Zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda.

„Predlogom Zakona o finansiranju poljoprivredne proizvodnje, poljoprivrednicima se olakšava pristup izvorima finansiranja u trenutku kada imaju najveću potrebu za novcem, to jest pred setvu ratarskih kultura“, izjavila je ministar Bogosavljević Bošković i istakla da se „donošenjem zakona o finansiranju poljoprivredne proizvodnje stvara mogućnost za uspostavljanje predžetvenog finansiranja, a kao novina nudi se uvođenje i korišćenje zaloga na budućem rodu kao sredstvu za obezbeđenje pozajmice“.

Ministar je obrazlažući predlog pomenutog Zakona objasnila da „ukoliko nakon žetve iz bilo kojih razloga poljoprivrednik nije u mogućnosti da vrati pozajmljena sredstva, aktivira se zaloga na budućem rodu i onaj koji pozajmljuje postaje vlasnik rezultata proizvodnje“.

Ugovor o finansiranju proizvodnje upisuje se u registar ugovora o finansiranju što će omogućiti proveru da li je određena parcela opterećena obavezom.

Ministar Bogosavljević Bošković obrazlažući Predlog Zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda istakla da je postojala je potreba za donošenjem novih propisa za održivim upravljanjem prirodnih resursa, a posebno u delu koji obuhvata korišćenje ribe kao obnovljivog prirodnog resursa.

„Predloženim zakonskim rešenjem unapređuje se sistem upravljanja ribljim fondom koji obuhvata zaštitu i održivo korišćenje ribljeg fonda, kao dobra od opšteg interesa u skladu sa principom održivog korišćenja“, istakla je ministar Bogosavljević Bošković.

Predlog zakona uvažava do sada dostignuti stepen demokratskog i tehničko-tehnološkog razvoja, različitosti i specifičnosti prostora Srbije i na celovit način reguliše ulov, zaštitu i promet ribe i ostalih životinja koje žive u vodi.

Ministar je dodala i da su definisani uslovi za izuzimanje ribolovnih voda iz ribarskih područja, te su uvedeni i novi potencijalni subjekti za dodelu ribarskih područja.

Izvor: Ministartvo poljoprivrede

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede