Miholjski susreti sela u 2024. godini u čak 1.775 sela

Miholjski susreti sela

Ove godine Miholjski susreti sela u čak 113 opština. Bogat kulturni i sportski program  ponovo će odjekivati selima Srbije u toku leta i jeseni, od 1. juna do 1. novembra.

Na današnjoj sednici komisije za dodelu bespovratnih sredstava za organizovanje Miholjskih susreta sela za 2024. godinu, koja je održana u Palati Srbija, odlučeno je da 113 jedinica lokalne samouprave dobiju novac za organizovanje svojih programa. Čak 1.775 sela učestvovaće u Miholjskim susretima ove godine, a očekuje se rekordnih 250.000 učesnika i posetilaca. Bogat kulturni i sportski program ponovo će odjekivati selima Srbije u toku leta i jeseni, od 1. juna do 1. novembra.

U okviru ove prepoznatljive manifestacije, posetioce očekuju sportske, kulturne, umetničke aktivnosti kao i upečatljiva gastronomska ponuda u selima širom Srbije – od Subotice do Crne Trave i Vlasotinca, od Loznice do Negotina, Priboja i Dimitrovgrada.

Na čelu komisije je, kao i do sada, naš veliki pesnik Ljubivoje Ršumović.

„Razmatrali smo pristigle prijave i ove godine interesovanje je bilo veće nego ikada. Raduje me što su iz godine u godinu programi sve kreativniji i što su ove manifestacije izuzetno dobro posećene, prihvaćene i sada već tradicionalne“.

Na današnjoj sednici odobrena su sredstva, pojedinačno do 500.000 dinara, za čak 113 jedinica lokalne samouprave koje su se prijavile na konkurs. I ovog puta su prvobitno odobrena sredstva, naknadno uvećana da bi se zadovoljili zahtevi svih učesnika konkursa koji ispunjavaju uslove, a veliki broj njih učestvovaće i sopstvenim sredstvima.

Kao i do sada, sela će se takmičiti u folkloru, izvornom pevanju, sviranju gusala i tambura, slikanju, pisanju, recitovanju… Na programu će biti i zdravice, blagoslovi, izvike. Radionice starih zanata, izrada rukotvorina, suvenira, tkanja, štrikanja, veza, pletenja, kao i izložbe slika, fotografija, rukotvorina, samo su deo najavljenog bogatog programa. Na Miholjskim susretima neizostavni su i seoski višeboj, sportski turniri, a deca će se takmičiti u kvizovima znanja, šaljivim izazovima poput krunjenja kukuruza, trčanja u džaku, pravljenja najstrašnijeg strašila…

Na sajtu Ministarstva za brigu o selu biće istaknut kalendar dešavanja, pa će svi zainteresovani moći da izaberu uz čiji program i na kojoj lokaciji žele da provedu kvalitetno vreme.

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu od 18. do 23. maja

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede