Mere za rešavanje situacije u svinjarskoj i mlekarskoj proizvodnji

Vlada-Srbije-logo

Vlada Republike Srbije saopštila je danas da je, nakon prošlonedeljnih razgovora sa predstavnicima renomiranih poljoprivrednih udruženja, preduzela sve

Vlada-Srbije-logo

neophodne korake i donela niz adekvatnih mera u cilju rešavanja situacije u svinjarskoj i mlekarskoj proizvodnji.

U skladu sa tim, Vlada će na sutrašnjoj sednici doneti odluku o interventnom otkupu tovnih svinja po kilogramu: 

– za I klasu po ceni od 170 dinara, za II klasu 150 dinara i za III klasu 140 dinara sa uračunatim PDV-om ili 
– razmenom za merkantilni kukuruz, i to 11 kilograma kukuruza za I klasu, 10 kilograma za II klasu i 9 kilograma za III klasu.

Pored toga, biće uvedene i posebne dažbine (prelevmani) na uvoz živih svinja. 

Istovremeno, pooštravaju se mere uvoza, prometa i upotrebe zamrznutog mesa, koje više neće moći da se prodaje kao sveže i da se na taj način potrošači dovode u zabludu.

U narednom periodu poljoprivrednim proizvođačima biće ubrzana isplata prenetih obaveza iz prethodne godine, kao i isplata tekućih podsticaja za stočarsku proizvodnju, navodi se u saopštenju. 

S obzirom na to da održivost mlekarskog sektora zavisi od niza faktora, Vlada je sa predstavnicima mlekarskih udruženja postigla saglasnost o tome da se konkretne mere u ovoj oblasti donesu sledeće nedelje kako odluka ne bi bila preuranjena.

Tim za poljoprivredu Vlade Srbije je, na ovaj način, posao koji je ranije trajao dva do tri meseca završio za nedelju dana, zahvaljujući dobroj koordinaciji više ministarstava i direktnoj komunikaciji sa proizvođačima i prerađivačkom industrijom.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede