Međunarodnom saradnjom do boljih uslova za mlade u ruralnim sredinama

Obeležja najvećeg broja sela u Republici Srbiji su: nezaposlenost, retka naseljenost, depopulacija sa izrazitim trendom demografskog izumiranja, visoko učešće starijeg stanovništva, nizak nivo infrastrukturne opremljenosti kao i slaba diverzifikacija proizvodnih i neproizvodnih aktivnosti ruralnih područja,

rekla je Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković na Evro-mediteranskoj konferenciji o poljoprivredi koja je održana u Palermu.

Ona je navela da istraživanja pokazuju da 95% nosilaca poljoprivrednih gazdinstava nisu članovi ni jednog udruženja ili zadruge koja se bave poljoprivredom i ruralnim razvojem, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

U skladu sa ciljevima Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Srbije 2014 – 2024. godine, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine otpočelo je sa definisanjem mera za unapređenje ekonomskog položaja mladih preduzetnika u ruralnim područjima, što će se nalaziti i u okviru Nacionalnog programa ruralnog razvoja 2015-2020. godine, kako bi se omogućilo da mladi unaprede ili pokrenu sopstvenu proizvodnju, povećaju produktivnost i konkurentnost uz poštovanje standarda kako bi postigli veću ekonomsku efikasnost, orijentisanost ka tržištu i dugoročnu održivost poslovanja mladih u ruralnim sredinama.

Ministarka Bogosavljević Bošković je posebno naznačila da bi uspostavljanje regionalnog mikrokreditnog sistema za otpočinjanje proizvodnje u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama znatno unapredilo realizaciju nacionalnih mera namenjenih ekonomskom razvoju mladih u ruralnim područjima kao i da će država Srbija pokušati da koordinira i integriše sva raspoloživa sredstva iz nacionalnog finansiranja, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede