Masovno pošumljavanje Srbije. Posađeno više od 50 hiljada sadnica

posumljavanje

Srbija je samo u jednom danu dobila 51.256 novih stabala koliko ih je zasađeno u prvoj masovnoj akciji pošumljavanja u okviru projekta „Zasadi drvo“.

Hiljade građana zasadili su sadnice hrasta, jasena, smrče, crnog bora na čak 34 lokacije širom Srbije.

Akciju „Zasadi drvo“ pokrenuli su kompanija dm drogerie markt i Adria Media Group, zajedno sa institucionalnim partnerima: Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava šume, JP „Srbijašume“, JP „Vojvodinašume“, Pokretom Gorana Srbije, Privrednom komorom Srbije i Botaničkom baštom „Jevremovac“, postavivši, zajedno sa građanima volonterima, svojevrstan rekord masovne radne akcije pošumljavanja u Srbiji.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je naglasio da se za društvenu odgovornost borimo svi zajedno.

„Ovo je impozantno, više od 50.000 sadnica na 34 lokacija širom Srbije, svaka čast”, istakao je Branislav Nedimović.

Vesna Stojanović, direktorka dm drogerie markt Srbija i dm Severna Makedonija još jednom je ukazala na značaj ovog projekta i iskazala zadovoljstvo što se pozivu za najveće jesenje pošumljavanje odazvao veliki broj građana.

„Veoma mi je drago što smo pokrenuli ovaj važan projekat i što smo se okupili danas u velikom broju da i na delu pokažemo na koji način možemo da delujemo održivo i damo doprinos očuvanju životne sredine. Jedan od osnovnih postulata naše kompanije je da brinemo o zajednici u kojoj poslujemo i da svojim kupcima i zaposlenima ponudimo mogućnost da se uključe u inicijative kako bismo očuvali naš eko sistem i savesno se ophodili prema svojoj okolini i ljudima“, izjavila je Vesna Stojanović i dodala da je, pored partnerstva na samom projektu, kompanija dm donirala 100 ašova i 100 motika JP „Srbijašume“.

Kompanija dm drogerie markt nastoji da na svakom koraku deluje održivo, stoga pored velikih ekoloških projekata, svoju posvećenost ciljevima održivog razvoja dokazuje i prodajom sertifikovane prirodne kozmetike, organske hrane i drugih vrsta ekološki proizvedene robe koja se nalazi u ponudi u svim dm drogerijama u Srbiji.

Pored toga, kompanija je 14. oktobra iz prodaje potpuno povukla plastične ambalažne kese, a svojim kupcima nudi ekološki prihvatljive alternative.

Projekat „Zasadi drvo“ tako predstavlja logičan nastavak ekološki osvešćenog poslovanja kompanije.

Igor Žeželj, predsednik Adria Media Group, povodom akcije „Zasadi drvo“, naveo je da se Adria Media Group već dve godine koncentrisano bavi održivim razvojem kao temom.

„U ovoj godini pokrenuli smo platformu održive budućnosti, gde nam je cilj da što veći broj građana, kompanija, državnih institucija, NVO sektora animiramo i podržimo u borbi za održivu budućnost. Projekat “Zasadi drvo” ima jasan cilj – imamo 30 odsto pošumljenosti, a cilj naše zemlje je 41 odsto i do tada nećemo stati s ovom akcijom. Dvaput godišnje, jednom na leto, jednom na jesen, okupljamo ljude da sadimo. Ovo što sada radimo je put koji treba da pređemo i da napravimo inkluziju što većeg broja građana, privrednih subjekata i ostalih društvenih činilaca ka cilju pošumljavanja, a u globalu ka budućnosti države“, naglasio je Žeželj.

„Jedan čovek tokom života potroši kiseonika koliko proizvedu tri drveta, zato zasadite jedno drvo kako biste bar malo uzvratili prirodi“, glavna je poruka građanima koju su svi učesnici poslali sa prvog masovnog pošumljavanja u Srbiji.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede