Manji rod voća u odnosu na prošlu, rekordnu godinu

jabike na drvetu

Ove godine očekujemo rod od oko 1.400.000 tona voća, rekao je za naš portal direktor Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu

jabike na drvetu

Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu profesor doktor Zoran Keserović.

Prošla godina je bila rekordna kada smo proizveli 1.530.000 tona voća.

Oni proizvođači koji su ispoštovali tehnologiju, a njih je sve više, imaju odličan kvalitet i nije slučajno što je porastao izvoz naših proizvoda, kako svežih, tako i sušenih.

On smatra da ćemo ostvariti rekord u izvozu jabuke.

„U poslednje tri, četiri godine izvozili smo jabuke u količini od oko 120.000 tona. Ovo će biti rekordna godina sa preko 160.000 tona do 170.000 tona po dosta visokoj ceni, baš zbog situacije na tržištu i uvođenja sankcija od strane Rusije članicama EU i drugim zemljama. Ukazala se prilika da naši proizvođači plasiraju proizvode po visokoj ceni. Već je krenuo izvoz jesenji h sorti jabuke po ceni od 55 do 62 evrocenti za kilogram“, kaže Keserović.

Rusija je ogromno tržište i značajno za nas. Osim voća rusko tržište traži i vino, kalemove voćaka i vinove loze i nove tehnologije, podsetio je Keserović  i najavio da će uskoro biti potpisan sporazum o saradnji sa Rusijom u svim tim oblastima.     

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede