Načelni dogovor o kvotama za izvoz pšenice, kukuruza i ulja, neograničeni izvoz brašna

psenica klasovi zrno

Načelni dogovor sa premijerkom o kvotama za izvoz pšenice, kukuruza i ulja, i neograničeni izvoz brašna

Direktorka Udruženja „Žita Srbije“ Sunčica Savović rekla je Tanjugu, a prenosi RTV, da je na sastanku predstavnika ove asocijacije sa premijerkom Anom Brnabić u sredu načelno dogovoreno da se odobre kvote za izvoz pšenice, kukuruza i ulja, a da se dozvoli neograničeni izvoz brašna.

„Na sastanku predstavnika „Žita Srbije“ sa predsednicom vlade i predstavnicima njenog kabineta i kabineta ministra poljoprivrede juče je načelno dogovoreno da se odrede mesečne kvote za izvoz po 350.000 tona pšenice i kukuruza starog roda za sve destinacije, isključivo za ugovore potpisane pre 9. marta ove godine. Dogovoreno je i puštanje u slobodan izvoz pšeničnog brašna i prekrupe, kao i griza od kukuruza“, rekla je Savovićeva.

Dodala je da su predstavnici „Žita Srbije“ tražili da se dozvoli izvoz svih količina rafinisanog i nerafinisanog sucokretovog ulja koje su ugovorene do 9. marta, ali je ostalo da kvote odredi Ministarstvo poljoprivrede prema ugovorima koje uljari dostave preko svog udruženja.

kukuruz rinfuz u prikolici

Savovićeva je navela da je jedan od zaključaka da se ukine carina na uvoz pšenice i kukuruza.

„Detalji treba da budu dogovoreni na sledećem sastanku koji će biti organizovan u istom sastavu sledeće srede, kako bi narednog četvrtka predlog bio na sednici vlade. Nakon revidiranja bilansa, 15. maja će biti održan nov sastanak na kome ćemo razmatrati dalje korake za narednih mesec dana, uključujući i trgovanje novim rodom“, rekla je Savovićeva.

Navela je za Tanjugu da su na jučerašnjem sastanku kod premijerke Brnabić učestvovali još šef kabineta ministra poljoprivrede Marko Saranovac, predsednik Skupštine Udruženja „Žita Srbije“ Dragan Slijepčević i predsednik UO Udruženja Slavko Jovanović.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede