Ukinuto rešenje o zaraženom području od afričke kuge svinja

kuga svinja

Ukida se rešenje o proglašenju zaraženog i ugroženog područja od zarazne bolesti afričke kuge svinja na teritoriji Raškog, Moravičkog i Šumadijskog upravno okruga, rešenjem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprave za veterinu od 1. jula 2024. godine

„Da podsetimo, 24. aprila je, zbog pojave zarazne bolesti AKS u dva domaćinstva u Tavniku, resorno ministarstvo donelo rešenje o proglašenju zaraženog područja, koje je obuhvatalo sela Tavnik i Bresnica, dok su za ugroženo područje proglašena naseljena mesta Obrva, Miločaj, Cvetke, Lađevci, Mrsać, Bapsko Polje, Bečanj, Mrčajevci, Katrga, Bumbarevo Brdo, Žunje i Guncati.

S obzirom da su na navedenom području sprovedene sve propisane mere za rano otkrivanje, dijagnostiku sprečavanje širenja, suzbijanja i iskorenjivanja zarazne bolesti afričke kuge svinja, a na osnovu završnog izveštaja, konstatovano je da ne postoje dalji razlozi za primenu propisanih mera, pa je doneto rešenje o ukidanju rešenja o proglašenju zaraženog i ugroženog područja od zarazne bolesti afričke kuge svinja”, kaže se u saopštenju Aleksandra Maksimovića, koordinatora aktivnosti na suzbijanju zarazne bolesti AKS za grad Čačak.

GZS

Preporučujemo: Afrička kuga svinja – Kako sprečiti, a kako prepoznati bolest?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede