Kuće na selu za još 7 porodica na teritoriji Grada Zrenjanina

kuce na selu

Kuće na selu, ukupno 27, do sada su na teritoriji Grada Zrenjanina dodeljene u 13 naseljenih mesta. Najavljeni konkursi grada

Ugovore o dodeli kuća na selu na osnovu konkursa Ministarstva za brigu o selu za sedam porodica je prvog avgusta uručio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura. Ovom prilikom on je govorio i o konkursima koje sprovodi Grad Zrenjanin, a koji se odnose na dodelu bespovratnih sredstava za energetsku sanaciju porodičnih kuća, a posebno za one iz oblasti poljoprivrede, za podizanje i opremanje plastenika za proizvodnju povrća, voća, cveća i rasadničku proizvodnju, organsku proizvodnju i pčelarstvo.

O kampanji „Da nam sela budu bliža“

Kupovina seoskih kuća je jedna u nizu mera da se naša sela ožive, rekao je ovom prilikom Salapura i podsetio na kampanju “Da nam sela budu bliža” koji vodi grad. Zadatak kampanje, koju sa svojim saradnicima sprovodi, je da se identifikuju problemi u selima i obezbede sredstva za njihovo rešavanje, a samim tim stvore i bolji uslovi za život.

Za kuće na selu ima zainteresovanih mladih bračnih parova i akcija Ministarstva za brigu o selu naišla je na dobar prijem.

U to sam se uverio i obilazeći naša naseljena mesta u okviru kampanje “Da nam sela budu bliža”. U Mihajlovu i Lukinom selu gotovo da i nema slobodnih placeva, u Orlovatu beležimo visoke cene seoskih kuća sa okućnicom, a u Stajićevu i Botošu imamo stabilizaciju broja meštana, ali i blagi pozitivan trend kada su u pitanju deca koja idu u jaslenu grupu ili polaze u prvi razred. Grad Zrenjanin će pokušati da kroz mere podrške poljoprivredi dodatno pomogne njihov život na selu.

Biće konkursa za žensko preduzetništvo, razvoj starih zanata

bespovratna sredstva stari zanati

U poslednjem kvartalu ove godine biće raspisan konkurs za podršku ženskom preduzetništvu. Za sredstva po ovom konkursu mogu da konkurišu i članice porodica kojima su dodeljene kuće, kako bi se ekonomski osnažile i svoj život na selu dodatno obogatile, a istovremeno podigle i lokalnu privredu i sela na viši nivo, rekao je Salapura.

Budžetom je planirana i dodela sredstava onima koji se bave starim zanatima, a konkurs za ove namene biće raspisan do kraja godine.

Ugovor o dodeli seoskih kuća uručen je, između ostalih, i četvoročlanoj porodici Miler iz Mihajlova. Zadovoljni su i mnogo im znači što su na ovaj način rešili veliki problem. Kažu da ne nameravaju da odu iz sela, iako imaju stalni posao u gradu.

Na osnovu konkursa Ministarstva za brigu o selu, do sada je na teritoriji Grada Zrenjanina kupljeno 27 kuća u 13 naseljenih mesta.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede