Krediti uvećavaju proizvodnju

plastenicci

Potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za polјoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić na konferenciji za novinare govorio je o rezultatima aktuelnih konkursa za unapređenje agrara i najavio potpisivanja prvih ugovora po konkursima za navodnjavanje, plastenike i protivgradne mreže.

plastenicci

Goran Ješić podsetio je da su polјoprivrednici, ali i ukupna javnost, blagovremeno upoznati sa iznosom sredstava u pokrajinskom budžetu koja su namenjena polјoprivredi, kao i sa dinamikom konkursa i njihovom realizacijom. Mesec danas je proteklo od raspisivanja prvih konkursa.

Prvi ugovori će biti potpisani po konkursu za navodnjavanje. Za prvih 30 dana konkursa, od planiranih 274 miliona dinara, odobrena su 32 miliona, kako bi novih 620,38 hektara bilo pod zalivnim sistemima. Ukupna vrednost projekta veća je od 122 miliona dinara.  Po konkursu za protivgradne mreže i boks palete, od planiranih  260 miliona dinara, zasad je odobren 131 milion za novih 148,41 hektar pod protivgradnim mrežema sa ukupnom vrednosti projekta od 242 miliona dinara. Za konkurse za plastenike planirano je 60 miliona dinara, do sada je odobreno šest miliona za novih 21.900 kvadratnih metara pod plastenicima. Vrednost tih projekata je 13 miliona dinara. Prema rečima Gorana Ješića, jedan deo planiranih sredstava biće usmeren za sanaciju štete koja nastala podlivanjem u postojećim staklenicima i plastenicima zbog obilnih padavina. Na konkurs od 150 miliona dinara koji je namenjen staračkim domaćinstvima, odnosno starijim od 65 godina koji daju svoju zemlјu u zakup, za prvih 30 dana od raspisivanja pristiglo je i odobreno više od 930 zahteva i za to izdvojeno 49 miliona dinara.

Konkursi  za prerađivačke kapacitete raspisani su u aprilu i traju do oktobra. „Želimo da promovišemo ovaj konkurs, jer želimo da se razvija naša prerađivačka industrija“, rekao je Ješić. Planirano je da se konkursom raspodeli 54 miliona dinara za adaptaciju objekata u kojima se prerađuje grožđe i drugo voće i povrće,  za opremu za hladnjače i preradu voća i povrća, za preradu ulјanih kulrura i za nabavku mehanizacije za žetvu i opremu za preradu lekovitog, začinskog i aromatičnog bilјa.

„Od posebne važnosti za nas ove godine je razvoj stočarstva“, rekao je Goran Ješić. „Obezbedili smo 92 miliona dinara za adaptaciju objekata, nabavku opreme i izmeštanje farmi. Drugi projekat radimo zajedno sa Polјoprivrednim fakultetom i Naučnim institutom za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, kojim smo uspeli da otvorimo oko 150  novih radnih mesta u  protekloj godini, sa veoma malim ulaganjima. Zaštitili smo oko 15 vrsta domaćih sireva i oko 10 mesnih prerađevina sa područa Vojvodine. Projekat nastavlјamo i ove godine, jer želimo da se izmakmeno od monopolskih lanaca i da našim polјoprivrednim proiuzvođačima om ogućimo da umesto da mleko prodaju po ceni koja je sada između 27 i 35 dinara po litri,  prave sir i druge finalne proizvode, kroz kojih će za litru mleka dobiti od 120 do 150 dinara. Ono što je posebno dobro je činjenica da ne može da se napravi dovolјni tih proizvoda, koliko ih tržište traži u ovom trenutku.“

Pokrajinski sekretar je najavio da će rebalansom pokrajinskog budžeta biti obezbeđeno još oko 100 miliona dinara za subvencije nabavke novih stada, pre svega za uvoz grla u govedarstvu, svinjarstvu, ovčarstvu i kozarstvu, kako bi se pobolјšala genetika stočnog fonda.

Goran Ješić osvrnuo se i na oblast kontrole i bezbednosti proizvoda, od mleka, mesa, povrća, pa do žitarica. „Kao region koji je podložan toksinima i mikozama svih vrsta, trpimo ogromnu štetu. Preduzeli smo neke mere, u saradnji sa univerzitetom oformlјen je tim koji je postavio nekoliko ogleda na onim žarištima gde imamo mikoze, pre svega na kukuruzu i drugim žitaricama, utvrđenim preko GIS-a. Robu sa mikotoksinima ne možemo da izvezemo, onda njome hranimo našu stoku i proizvodimo finalne proizvode koji nemaju odgovarajući kvalitet.“ Goran Ješić je govorio i o ispravnosti vode koja se iz kanalske mreže koristi za navodnjavanje i o projektu monitoringa u naredna dva meseca, koji  se radi sa Fakultetom tehničkih nauka koji je dobio najveći grant EU za razvoj nauke u polјoprivredi.

Izvor: Agroservis

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede