Kompanija "Tenis" investiraće 420 miliona evra u Srbiju

Saopštenje Vlade – Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Želјko Sertić i predstavnik kompanije „Tenis“ Danijel Notbrok potpisali su danas Memorandum o razumevanju, uz prisustvo premijera Srbije Aleksandra Vučića i vlasnika ove nemačke kompanije Klemensa Tenisa.

Vučić je, u obraćanju novinarima nakon potpisivanja tog dokumenta u Vladi Srbije, rekao da je dolazak kompanije „Tenis“, koja je najveći proizvođač mesa u Evropi, velika stvar za Srbiju, budući da je namera ove kompanije da u našoj zemlјi proizvodi tri miliona tovnih svinja.

On je ujedno istakao da je posebno ponosan i zadovolјan zbog toga što se to desilo na godišnjicu funkcionisanja Vlade Srbije, nakon više meseci teškog i napornog rada.

Premijer je ukazao na to da su već dogovorene lokacije za pet farmi, uz napomenu da se o još toliko sada razgovara sa predstavnicima ove kompanije.

Prema njegovoj oceni, ova investicija dovešće do velikog povećanja izvoza polјoprivrednih proizvoda i podizanja ukupnog kvaliteta mesa, ali i značajnog smanjenja nezaposlenosti.

Ovo će biti veliki podsticaj za napredak srpske polјoprivrede i srpskog sela, ponovio je Vučić.

Kompanija „Tenis“, kako je preneo, zainteresovana je da, u cilјu jačanja svog prisustva na tržištima jugoistočne Evrope, zajedno sa nemačkim partnerima, dugoročno investira u Srbiju 420 miliona evra, kroz izgradnju tehnološki i proizvodno zaokruženih kapaciteta za proizvodnju mesa.

Vlasnik kompanije Klemens Tenis naglasio je da su u Srbiji veoma brzo stvoreni uslovi za investiranje, i najavio izgradnju prvih pet farmi, od ukupno 20, koliko je planirano.

Tenis je naveo da će se u Srbiji proizvoditi i hrana, što znači da će postojati „zatvoren lanac“ proizvodnje, uz napomenu da ta kompanija zna kako da proizvodi i izvozi na svetska tržišta, kao i da želi saradnju sa srpskim polјoprivrednicima.

On je istakao da je važno da se podrži razvoj polјoprivrede u Srbiji, i dodao da je već imao kontakte sa ministrom polјoprivrede i zaštite životne sredine Snežanom Bogosavlјević-Bošković.

Ideja je da se nemačko znanje prenese u Srbiju, ukazao je Tenis i u tom smislu najavio izgradnju škole i kampusa, gde će radnici prolaziti odgovarajuću obuku.

On je naglasio da će uložiti svu svoju energiju u ovaj projekat, i dodao da je tokom dugogodišnjeg iskustva imao prilike da se sretne sa srpskim radnicima, koje je upoznao kao vredne i kvalifikovane.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede