Knežević: Hitno propisati posebne uslove za strance za kupovinu zemljišta

orač 2

Zamenik pokrajinskog sekretara za polјoprivredu Branislav Knežević ocenio je da treba doneti nov zakon,

orač 2

kojim bi se definisali posebni uslovi za promet polјoprivrednog zemlјišta.

Knežević je novinarima u Zrenjaninu rekao da je potrebno hitno reagovati, jer početkom septembra 2017. godine na snagu stupa odredba iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju po kojoj strani državlјani mogu da stiču nepokretnosti, uklјučujući i polјoprivredno zemlјište, na teritoriji Srbije, pod istim uslovima kao i domaći državlјani.

„U našem zakonodavstvu nema ograničenja u prometu polјoprivrednog zemlјišta, pa će stranci moći da kupuju polјoprivredno zemlјište u Vojvodini bez ikakvih prepreka, pa budući da je cena zemlјišta u EU mnogo veća nego kod nas, dolazimo u opasnost da bude ugrožena egzistencija naših polјoprivrednika, jer neće moći da se izbore sa konkurencijom iz inostranstva“, istakao je zamenik pokrajinskog sekretara za polјoprivredu.

On je objasnio da su skoro sve zemlјe u EU posebnim zakonskim rešenjima postavile posebne uslove za promet polјoprivrednog zemlјišta.

„I ti uslovi su isti i za domaće i strane državlјane, ali takvi da je domaćim državlјanima mnogo lakše da ih ispune“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, prilikom kupovine polјoprivrednog zemlјišta, ali i njegovog izdavanja u dugoročni zakup, treba zaštititi domaće polјoprivrednike, mala i srednja polјoprivredna gazdinstva od nelojalne konkurencije iz inostranstva, ali i od, kako je naveo, domaćih tajkuna.

Knežević je ocenio i da je polјoprivreda najveće prirodno bogatstvo i potencijal Vojvodine.

Izvor: RTV

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede