Klanice preuzele oko 10.000 tovljenika za novac – novi utovari 15.000 komada putem razmene za kukuruz

sviinja

Sutra ili prekosutra završiće se prva faza interventnog otkupa 10.000 tovljenika za potrebe Republičkih robnih rezervi,

sviinja

a prema odluci Vlade. Klaničari su se obavezali da će za preuzete svinje proizvesti konzerve i paštete i to na osnovu pariteta 4 kg žive vage svinja za 1 kg nareska i 3 kg žive vage svinja za 1 kg jetrene paštete.

Ovih dana klanicama će biti ponuđeni novi ugovori za preuzimanje tovljenika za merkantilni kukuruz i to prema sledećim paritetima. Farmeri će za prvu klasu (težine 95-110 kg) dobiti 11 kg kukuruza, drugu klasu (težine 110-130 kg) – 10 kg zrna i treću (težine 130-160 kg) – 9 kg kukuruza.

U prvoj fazi otkupa Robne rezerve i Unija poljoprivrednika, sa sedištem u Sremskoj Mitrovici, su uspešno sarađivali, a i sam otkup naišao je na poverenje proizvođača, pa su usledile i nove prijave. Tako se sada može govoriti o ponudi od oko 60.000 tovljenika koji po kvalitetu zadovoljavaju klaničare.

Prema nepotpunim podacima tovom svinja u Srbiji se bavi 12.400 gazdinstava, koji za isporučene tovljenike dobijaju podsticaje.

Zlatan Đurić iz Unije poljoprivrednika za „AgroServis” je rekao da je Vlada pokazala ozbiljnost prema zahtevima za interventni otkup i da se to očekuje i za donošenje drugih mera kojima će se zaštiti domaći farmeri, jer se u našu zemlju uvoze tovljenici i meso iz zemalja gde je svaki farmer zaštićen i stimulisan više od naših.

– Iz ovog celog posla valja izvući pouke i stvoriti nove partnerske odnose sa prerađivačima, što do sada nismo uspeli, a to je, pre svega, tov za poznatog kupca, sa ugovorima – poručuje Đurić i dodaje da će Unija podržati svaku inicijativu u tom pravcu, ali da državna administracija mora bitno promeniti pravilnike i doneti zabrane uvoza ili nadoknade za uvoz, koji se odnose na upotrebu mesa, kako bi domaći farmeri videli šansu za svoj profit – zaključio je Đurić.

Unija poljoprivrednika za sutra je zakazala konferenciju za medije, da bi novinarima saopštili pojedinosti vezane za dopunu zahteva koje su 3. marta 2015. godine uputili Vladi, a koji se, pogotovo u sektoru mleka, još uvek ne rešavaju.

Preuzeto sa sajta agroservis.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede