Kiša obustavila žetvu umanjenog roda soje i suncokreta

Kiša obustavila žetvu umanjenog roda soje i suncokreta

Tokom vikenda ratari u Vojvodini su počeli žetvu soje i suncokreta, koji su sazreli u vrelini dnevnih temperatura, koje su na poljima iznosile i 40 stepeni.

Rod soje u Bačkoj posle prvih otkosa je više nego skroman – 700 kg po jutru i ovakav prinos je tek pokrio deo troškova. S obzirom da ratari očekuju manji rod nego što je višegodišnji prosek, kažu da će obavljati žetvu, jer će zrno soje ove godine biti skuplje od 50 din/kg. Cena prošlogodišnjeg roda soje u trgovini mimo Produktne berze  bila je protekle nedelje oko 60 din/kg sa PDV-om.

Žetva suncokreta u Banatu i Bačkoj biće nastavljena sutra i to sa polja gde  glavice ove uljarice nisu veće od stisnute pesnice. Suncokret je u junu u okolini Pančeva avansno plaćan 350 evra za tonu, ali se sada među ratarima u ovom regionu kao avansna cena pominje 375 evra po toni. Za ovu uljaricu u toku je borba za otkupne reone između nakupaca i prerađivača, što do sada nije bio slučaj.

O tome Zlatan Đurić, predsednik Unije poljoprivrednih proizvođača iz Sremske Mitrovice, za „AgroServis plus” kaže:

– Prošle godine su prerađivači dogovorili cene, a ipak su ostali bez potrebnih 20.000 tona zrna, koje je završilo u izvozu u Mađarsku. Ako i ove godine uravnoteže cenu, onda je jasno da imaju nečiju zaštitu. Mi smo uspeli da  objedinimo ponudu suncokreta sa 2.000 hektara u Sremu i zrno ćemo dati onome ko ponudi akontnu cenu od 375 evra po toni – kaže Đurić. – Na žalost naše udruženje nema rešenje za one ratare koji su se robno zadužili. Mi smo govorili da to ne čine sa suncokretom, već pšenicom, ali to nije svako razumeo – kaže Đurić.

Unija trenutno ima tri otkupna mesta u Sremu i više ponuda da ostvari otkup u okolini Pančeva i Zrenjanina. 

Izvor: agroservis.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede