Kikinda – U drugom krugu izdato 1.200 hektara državnog zemljišta

Od ponuđenih 5.300 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u opštini Kikinda, u drugom krugu licitacija, u zakup je izdato 1.200 hektara. Javna nadmetanja održana su 13. i 14. februara.

Predmet licitacija bilo je obradivo zemljište, ali i livade, pašnjaci, trstici i močvare u svim katastartskim opštinama izuzev Ruskog Sela. Shodno važećem zakonu, cene u drugom krugu bile su umanjene 30 odsto u odnosu na prethodno javno nadmetanje:

– U odnosu na protekle godine, interesovanje je bilo bolje. Najveći broj parcela poljoprivredni proizvođači su zakupili po početnoj ceni. Izuzetak su bile tri licitacione jedinice. Sve parcele izdate su na vremenski period od godinu dana – saopštio je Ljuban Sredić, predsednik Komisije za izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup.

Najmanje interesovanje bilo je za državno zemljište u Sajanu i Iđošu, dok se niko nije prijavio za licitacije u katastarskim opštinama Nakovo i Novi Kozarci. Deo sredstava od zakupa namenjen lokalnoj samoupravi, namenski se troši za uređenje kanala za navodnjavanje i odvodnjavanje, podizanje vetrozaštitnih pojaseva, ispitivanje plodnosti zemljišta, uređenje atarskih puteva…

Izvor: www.kikinda.org.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede