Karta plodnosti poljoprivrednog zemljišta – Pozitivan primer u Valjevu

zemlja na dlanu

Karta plodnosti poljoprivrednog zemljišta – Ne mogu se u svakoj katastarskoj opštini sa istim uspehom gajiti pojedine vrste voća ili ratarskih useva.

Zato su u Valjevu napravili kartu plodnosti i odredili preporuke za gajenje voćarskih i ratarskih kultura. Pozitivan primer koji moraju da slede i druge lokalne samouprave!

Grad Valjevo prvi je u Srbiji koji je uspeo da uradi kartu plodnosti poljoprivrednog zemljišta sa preporukom za gajenje voćarskih i ratarskih kultura i to za svaku od 76 katastarskih opština koliko ih ima.

,,Ova karta koja je urađena uz podršku Grada Valjeva, stručne Regionalne poljoprivredne službe i Privrednog društva Agrorazvoj – Valjevske doline treba da nam pomogne da sredstva koja izdvajamo u budžetu za subvenciju razvoja poljoprivrede, a ona iznosi preko 30 miliona dinara u ovoj godini, što racionalnije budu iskorišćena”, kaže diplomirani inženjer Nikola Radojičić pomoćnik gradonačelnika Valjeva za Glas zapadne Srbije.

Izrada ove karte je pokazala da se ne može u svakoj katastarskoj opštini sa istim uspehom gajiti pojedine vrste voća ili ratarskih useva.

Na primer malina uspeva veoma uspešno u jednom od sela Valjevske opštine, dok u drugom ne može ili su rezultati koji se postižu u proizvodnji veoma neracionalni.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede