Jesenji radovi pri kraju

setva pšenice

Ratari su iskoristili povoljne vremenske prilike i na većem delu parcela u Banatu završili setvu pšenice i berbu kukuruza.

setva pšenice

Pri kraju je i vađenje slatkog korena.

Od predstavnika poljoprivrednih službi saznajemo podatke sa terena.

U odnosu na prethodne dve godine, ove jeseni pšenica je na većini njiva sejana u poslednjoj dekadi oktobra. Na terenu srednjeg Banata, koji pokriva Poljoprivredna stručna služba (PSS) Zrenjanin, posejano je više od 80 % od predviđenih 50.000 hektara. Svako kašnjenje u setvi direktno utiče na povećanje rizika za biljke pšenice, kao i na troškove proizvodnje. Troškovi ulaganja ostaće isti ili će se povećati, a prinos će biti niži, podsećaju savetodavci ove službe.  

Vađenje šećerne repe je u toku, a do sada je izvađeno 80-90 %.

„Šećerane imaju svoj limit vezano za primanje, tako da se proizvođači ponovo susreću sa problemom odnošenja izvađene repe koja je na prizmama. Prinosi su 45-60 t/ha, a pojedini proizvođači mogu da se pohvale i prinosom od 75 t/ha. Kiše su uticale na digestiju koja je od 12-15 %, dok je nečistoća korena koji se vadi sada, po suvom vremenu, oko 20 %“, saznajemo od Zorice Rajačić.

Kukuruz je u ovom regionu požnjeven sa više od 90 % površina, a prinosi su od 4,5 t/ha, pa sve do 12 t/ha, što je rezultat primenjene tehnologije, tipa zemljišta i količine padavina.

Na oko 16.350 hektara na teritoriji opština Pančevo, Alibunar, Opovo i Kovačica jesenja setva pšenice je pri kraju, potvrdila je za poljosfera.rs Radmila Heraković iz PSS Institut Tamiš. Pšenica koja je posejana do 15. oktobra se sada nalazi u fenofazi razvoja lista (2 lista razvijena, BBCH 12). Nakon tog perioda (15. oktobar) nastupio je period kiša, setva se odužila, te je došlo i do kasnijeg nicanja. 

Heraković podseća da glodari već prave štetu. Njihova staništa su lako uočljiva, pa ove štetočine treba na vreme suzbijati.

kukuruz zetvaa

Na terenu koji pokriva PSS Institut Tamiš prinosi kukuruza su 5-7 t/ha, a šećerne repe 50-60 t/ha.

Na teritoriji Kikinde i Novog Kneževca pšenica je posejana na 21.000 hektara od planiranih 22.322 hektara. Aleksandar Pap iz PSS Kikinda je potvrdio za naš portal da usevi iz prvih rokova setve izgledaju dobro, i u fazi su 12 i 13 BBCH skale. Ozimi ječam je zasnovan na 1477 ha.

Uljana repica je zasnovana na 463 ha i za sada nisu primećene štetočine, ali je preporuka da se usevi obilaze s obzirom na izuzetno toplo vreme koje je prognozirano za ovo doba godine, podseća Pap.

Žetva kukuruza je u ovom regionu završena, a kako kaže Pap, ostalo je još sporadičnih površina za žetvu od ukupno 30.570 hektara koliko je zasnovano. Prinosi su, generalno, loši, a prosek je 4,5-5 t/ha. Šećerna repa je izvađena sa 95 % od 2123 ha zasnovanih površina, a ostvareni prinos je 55 t/ha.

Setva pšenice na terenu koji pokriva PSS Vršac planirana je na oko 26.700 hektara i do sada je završena na oko 70 %, kaže Euđen Baba iz ove službe.

Žetva kukuruza na 60.154 hektara je skoro završena, a prinosi su 4,5 t/ha. Baba potvrđuje i da će posao vađenja šećerne repe uskoro biti završen, a da su prinosi oko 50 t/ha.

Na njivama u Banatu kukuruza više i nema, a već se zelene parcele prekrivene mladim biljkama ozime pšenice i ječma. Vredni ratari završavaju jesenju duboku obradu zemljišta. Savetodavci poručuju da je idealno vreme za ovaj posao i da oranje ne bi trebalo ostavljati za prolećni period.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede