Izvoz sadnica leske odobrila Evropska komisija

lesnik

Izvoz sadnica leske na teritoriju EU bez dodatnih zahteva. U narednom periodu očekuje se i odluka za izvoz sadnica koštunjavog voća.

Evropska Komisija je nakon sprovođenja opsežnih i složenih procedura odobrila Srbiji izvoz sadnica leske bez ijednog dodatnog zahteva, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Izdatim odobrenjem Srbija je postala treća država na svetu koja sada može da izveze sadnice leske na teritoriju Evropske Unije, a nakon odluke EU da obustavi uvoz visokorizičnog bilja iz svih zemalja još 2019-te godine. Prve zemlje koje su stale u red za ova izuzeća jesu Japan, Australija, Srbija, potom Novi Zeland, SAD i Turska.

Srbija je tom odlukom EK među prvim zemljama koje su bile u stanju da pripreme izuzetno obimne materijale, koji su pored ostalog podrazumevali prikupljanje svih naučnih i tehničkih podataka ikada objavljenih po pitanju štetnih organizama vezanih za tu biljnu vrstu uključujući i sitem organizacije kontrola, izveštaje o registraciji pesticida itd.

Ovo je druga dozvola koju je Srbija pojedinačno dobila, nakon dobijanja iste za sadni materijal jabuke 2020 godine, što govori između ostalog i o stanju poljoprivrede, sistema i nauke. U narednom periodu očekuje se i odluka za izvoz sadnica koštunjavog voća, navodi se u saopštenju ministarstva.

Odobravanje izvoza je od izuzetnog značaja za srpske rasadničare iz Rasinskog okruga, teritorije Grada Šapca i Zapadnobačkog okruga koji su takođe imali veliki udeo u pripremi ovako teške i obimne dokumentacije.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede