Izvoz kukuruza – nastavak otkupa

klipovi 2

Ovogodišnji rod kukuruza veći je od kvalitetnog raspoloživog skladišnog prostora u Srbiji (bez čardaka) i jedini izlaz je u izvozu. Od početka berbe do 1. novembra, desetak izvoznih kompanija

klipovi 2

isporučilo je kupcima oko 290.000 tona zrna, što je otvorilo mogućnost da se nastavi otkup, jer je u septembru izvezeno 40.500 tona. Inače, od oktobra prošle godine do danas izvezeno je 1,8 miliona tona kukuruza.

Ratare, ipak, najviše interesuje kretanje cene kukuruza, koja za sada neznatno varira. Optimisti tvrde da će se stabilizovati na 13,50 – 14,00 dinara, što cene na svetskim berzama donekle i pokazuju.

Dobri poznavaoci ponude kukuruza u svetu još kažu da visoki prinosi kukuruza u SAD mogu značajno da utiču na cenu u našem regionu i da će se to videti uskoro.

Novi rod kukuruza na kraju prošlog meseca prema računici „AgroServisa” i „Žita Srbije” bio je najskuplji u Parizu 17,12 din/kg, dok na berzi u Rusiji ima blagi rast i cenu 13,51 dinar, a u Ukrajini 12,51 din/kg. U SAD za mesec dana kukuruz je zabeležio manji pad cene, kao i u Ukrajini.

Usporena berba kukuruza, posebno u Bačkoj,  uticaće na umanjen obim setve pšenice, koja se i dvadeset dana posle optimalnog roka i dalje seje.

Izvor: Agroservis

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede