Iz budžeta više para za poljoprivredu

kombajn u polju zita Kuzmin 2

„Budžet Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine za 2017. godinu iznosiće 43,778 milijardi dinara, što je, u odnosu na ovogodišnji, povećanje od 8,11 odsto, odnosno za 3,284 milijarde dinara“

rekao je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović na konferenciji za novinare u Vladi Republike Srbije.

Za subvencije u poljoprivredi opredeljeno 3,284 milijardi, a najveće povećanje budžeta za narednu godinu je u delu podrške investicijama u iznosu od 2,2 milijarde, što je četiri puta više nego ove godine, kada je za to bilo predviđeno oko 520 miliona, podvukao je Nedimović.

Budžet Uprave za agrarna plaćanja povećan je za 2,522 milijardi dinara

Za „start up“ planirana su tri izvora finansiranja: iz nacionalnog budžeta biće obezbeđeno 100 miliona dinara, iz Fonda za razvoj više od 120 miliona dinara a treći izvor finansiranja će biti kroz projekat ministarstva i EBRD, rekao je Nedimović.

Budžetom je predviđen iznos od 5.000 dinara po grlu za krave za proizvodnju teladi i one do sada nisu bile u sistemu podsticaja. Za kvalitetne priplodne krmače i neraste uvećani su podsticaji po grlu sa 7.000 na 10.000, dok premije za mleko ostaju sedam dinara po litru a predviđena je i veća podrška pčelarstvu, kroz podsticaje po košnici sa dosadašnjih 600 na 720 dinara.

„Predviđeni su i povraćaji u iznosu do 50 procenata za nabavku novih specijalizovanih traktora za voćarsko-vinogradarsku proizvodnju, kao i 50 procenata za hladnjače i isto toliko za objekte za preradu, dok su predviđeni i posebni podsticaji za nabavku opreme i novih priključnih mašina za biljnu i stočarsku proizvodnju u iznosu od 40 do 50 procenata“ saopštio je ministar Nedimović.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede