Isplata subvencija od 4.000 din/ha počinje sutra

setva kukuruzaa

Isplata 4.000 dinara po hektaru, na ime subvencije za đubrivo, trebalo bi da počne sutra za registrovane poljopivredne proizvođače, najavilo je Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

Kako je rečeno agenciji Beta, Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2018. godini, koja je objavljena 8. marta, za osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju predviđeno je ukupno 7,85 milijardi dinara, dok je visina podsticaja 4.000 dinara po hektaru.

Podnošenje zahteva Upravi za trezor počelo je 1. marta.

Iz Ministarstva poljoprivrede podsećaju i da su nastavili u saradnji sa bankama sprovođenje programa subvencionisanih kredita namenjenih poljoprivrednicima.

Kako je rečeno agenciji Beta, kreditnom podrškom olakšan je pristup finansijskim sredstvima registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, i to porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima, preduzetnicima, pravnim licima (mikro, malim i srednim preduzećima) i zemljoradničkim zadrugama.

Korisnici subvencionisanih kredita mogu podneti zahtev za nabavku materijala za biljnu proizvodnju i to semenskog i sadnog materijala, mineralnog i organskog đubriva i sredstava za zaštitu, kao i mehanizacije i opreme.

Povoljni krediti namenjeni su i za nabavku stoke i to goveda, svinja, ovaca, koza, živine, pčela i riba, ali i hrane za životinje.

Maksimalni iznos sredstava na koji u toku godine porodična poljoprivredna gazdinstva i preduzetnici mogu da ostvare pravo je šest miliona dinara, dok pravna lica i zadruge mogu subvencionisanim kreditom da obezbede maksimalno 18 miliona dinara.

Resorno ministarstvo preuzima obavezu da plati deo kamate bankama, a nominalna kamatna stopa za komercijalna registrovana poljoprivredna gazdinstva u aktivnom statusu iznosi tri odsto na neotplaćeni deo kredita.

Period otplate kredita može biti od jedne godine do pet godina.

Kako je istaknuto, nižu nominalnu kamatnu stopu od jedan odsto imaće nosioci porodiničnih poljoprivrednih gazdinstva koji navršavaju najviše 40 godina tokom 2018, žene kao nosioci gazdinstva, kao i poljoprivredna gazdinstva koja su registrovana u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi u skladu odgovarajućim pravilnikom. Kako je navedeno, prilikom nabavke određenih vrsta i kategorija stoke poljoprivrednici mogu da je osiguraju kod osiguravajućih kuća.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede