Isplata podsticaja do kraja godine

Ban novo selo minist

Otvoren dijalog ministarke dr Snežana Bogosavljević Bošković i poljoprivrednika Banatskog Novog Sela.

Ban novo selo minist

Ministar polјoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavlјević Bošković sastala se juče u Banatskom Novom Selu sa predstavnicima Asocijacije „Banatski paori“, predstavnicima udruženja okuplјenih oko ove Asocijacije, kao i polјoprivrednim proizvođačima iz ovog kraja.

Tokom konstruktivnog i otvorenog dijaloga razgovarano je o mnogo tema u oblasti polјoprivrede, a pre svega o pitanjima državnog polјoprivrednog zemlјišta, unapređenju položaja žena na selu i ostanku mladih na selu.

Prema objavljenom saopštenju, poljoprivrednici su razgovarali o pripremlјenim zakonskim predlozima koji su u proceduri. Čulo se dosta konkretnih predloga, korisnih sugestija i obećanje da će sve te predloge Ministarstvo razmotriti i u skladu sa mogućnostima i usvojiti. Najviše se sugestija odnosilo na uvažavanje statusa mladih polјoprivrednika.

– Mladi polјoprivredni proizvođači zaista i treba da dobiju izvesne povlastice i konkretne vidove pomoći kako bi zasnovali proizvodnju i kako bi ostali da rade na svojim imanjima – rekla je ministarka Bogosavlјević Bošković. Ona je istakla da joj se jedan od predloga posebno dopao, a to je pitanje žena na selu koje su, kao je ministar rekla, često na marginama, često su zapostavlјene i zaslužuju daleko veću pažnju.

Kada je reč o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o polјoprivrednom zemlјištu, ministarka je navela da je bilo konkretnih predloga o podršci mladim polјoprivrednim proizvođačima i istakla da Ministarstvo radi na pripremi posebnih programa, ne kroz ovaj zakon, već konkretnih programa, kojima će se pronaći sve mogućnosti s cilјem pomoći mladim polјoprivednicima.

Ministarka Bogosavlјević Bošković je izjavila da su polјoprivrednici na jučerašnjem sastanku naglasili kao dilemu da li je Zakonom previše dato na značaju stočarstvu ili ratarstvu, i s tim u vezi istakla da je Ministarstvo predložilo konkretna rešenja koja su u interesu celokupne polјoprivrede Srbije.

– Ne možemo da izdvajamo posebno stočare ili ratare. Nama su posebno važni svi, i oni, kao i voćari i povrtari. Međutim, činjenica je da nam je stočarstvo u značajnoj meri osiromašeno, da se ne može lako oporaviti i činjenica je da smo sebi postavili kao zadatak da očuvamo fond koji imamo, i da ga postepeno i uvećavamo – rekla je ministarka i podsetila da je prošle godine zabeležen pozitivan rezultat u odnosu na 2013., kada je broj mlečnih krava bio viši za oko dva ipo procenta.

Kada je reč o prodaji dela državnog polјoprivrednog zemlјišta ministarka je rekla da je Ministarstvo to prihvatilo na insistiranje malih polјoprivrednika koji žele da na taj način osiguraju svoje pozicije i time steknu sigurnost. To je, kako je ministar objasnila, gest kojim Ministarstvo pokazuje da želi da pomogne malim polјoprivrednicima. Ona je podsetila da je kupovina predviđena isklјučivo za male polјoprivrednike i ponovila da su limitirane površine koje oni mogu da kupe – piše u saopštenju.

Među saradnicima, koji su sinoć bili u Banatskom Novom Selu, nalazio se i dr Zoran Rajić, državni sekretar. Kada je ministarka napustila sastanak, da bi dala izjave za medije, poljoprivrednici su nastavili sa pitanjima, pa se tako čula i glavna vest: dugovi gazdinstvima, prema Zakonu o podsticajima u poljoprivredi, biće isplaćeni do kraja godine!

– Imali smo sastanke u Ministarstvu finansija i pronašli smo dva modela za isplatu duga, gde je i onih 6.000 dinara po hektaru – rekao je Rajić i potkrepio ovu izjavu obrazloženjem. – Vas ne treba da zanima kako će to biti ostvareno. Vama su važne pare i do kraja godine mi ćemo isplatiti dug prema zakonskoj obavezi – zaključio je Rajić.

On je pokušao da odgovori na pitanje o zloupotrebama u Državnim robnim rezervama, gde je 2012. i 2013. godine sa državnog lagera nestalo 150.000 tona žitarica, a nadležno Ministarstvo trgovine je Vladu obavestilo samo o polovini nezakonito prodate robe. On je rekao da iako nije upoznat sa detaljima ovih zloupotreba zna da nikome dug nije oprošten, kako su mislili poljoprivrednici i da nadležni organi rade svoj posao, ali da je to, ipak, više pitanje za Ministarstvo trgovine.

I na ovom sastanku gazdinstva su upozorila na pojavu gotovo redovnog kršenja zakonom utvrđenih rokova za raspisivanje licitacije za izdavanje državne zemlje u zakup. Kako se čulo, ovakvo ponašanje se ponavlja u istim opštinama i tamo je pojedincima omogućeno da u dosluhu sa lokalnom administracijom obrađuju značajne površine bez nadoknade.

Poljoprivrednicima nije jasno – zbog čega državna administracija kada ne izmiruje svoja dugovanja prema poljoprivrednicima za njihove neizmirene obaveze (poljoprivrednika) uvodi status „pasivnog gazdinstva”. Tako se događa da kada proizvođaču mleka kasne premije i podsticaji za kvalitetna grla, a on po ugovoru ne isplati zakup oranica – pada u nemilost.

I na sinoćnjem sastanku u Banatu poljoprivrednici nisu odustali od svog zahteva da se pripremi pravedniji Zakon o poljoprivrednom zemljištu, gde bi poseban prioritet imali mladi koji su ostali ili žele da ostanu na selu. Domaćini ovog skupa Udruženje „Novoseljanski paori” su najaktivniji deo Asocijacije „Banatskih paora”.

Izvor: agroservis.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede