Produžen rok za podnošenje zahteva za Meru 1 IPARD III programa do 26. jula

IPARD III

Martinović: Među korisnicima vlada veliko interesovanje za IPARD, što se ogleda i u tome da je u okviru ovog poziva do sada podneto 244 zahteva.

Do 28. juna, u okviru IPARD II programskog perioda, odobreno je ukupno 1.554 projekta sa više od 148 mil. evra podrške Evropske unije, dok je isplaćen 1.151 projekat sa oko 80 mil. evra podrške EU, uključujući avansna plaćanja.

„Ministarstvo poljoprivrede će nastaviti da ulaže velike napore kako bi sredstva iz IPARD fonda dospela do krajnjih korisnika“, istakao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandar Martinović na Trećoj sednici Odbora za praćenje sprovođenja IPARD III programa.

Ministar je objasnio da je prvi javni poziv u okviru novog programskog razdoblja za Meru 1 – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, objavljen 23. februara, kao i da je rok za podnošenje zahteva za odobravanje projekta produžen do 26. jula, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. U okviru ovog poziva su prihvatljive investicije u izgradnju i opremanje objekata, kao i podizanje višegodišnjih proizvodnih i matičnih zasada. Među korisnicima vlada veliko interesovanje za IPARD, što se ogleda i u tome da je u okviru ovog poziva do sada podneto 244 zahteva.

Prema indikativnom planu poziva za 2024. godinu očekuje se raspisivanje javnog poziva za sve vrste investicija u okviru Mere 3, i to investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva, a zatim i poziv za sve vrste investicija u okviru Mere 7 koja obuhvata diverzifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja.

Ministar je za jesen najavio i mere za kojima vlada najveće interesovanje, a to su dva poziva u okviru Mere 1, jedan za nabavku opreme, mašina i mehanizacije i jedan poziv za kupovinu novog traktora.

„Kod sprovođenja IPARD III programa, fokus nam je na potpisivanju Finansijskog sporazuma, donošenju pravnog okvira za sprovođenje akreditovanih mera i raspisivanju javnih poziva. Takođe, jedan od ciljeva u ovoj godini je priprema akreditacionog paketa za nove mere IPARD III programa“, najavio je Martinović.

U ovom programskom razdoblju zadatak je da se što bolje edukuju potencijalni korisnici i najproduktivnije moguće iskoriste sva stečena iskustva tokom prethodnog perioda u cilju povećanja efikasnosti sprovođenja IPARD programa, podvukao je Martinović.

Pored članova IPARD III Odbora za praćenje, sednici su prisustvovali i Frank Bollen i Anna Nowak-Wood, ispred Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije, Laszlo Arendas iz Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva za evropske integracije, Kancelarije za reviziju sistema upravljanja sredstvima Evropske unije i drugi.

Ministar Martinović se sastao sa predstavnicima Evropske komisije sa kojima je, između ostalog, razgovarao o ispunjavanju uslova za potpisivanje Finansijskog sporazuma sa Evropskom unijom, kao i o nastavku saradnje na IPARD III programskom periodu i mogućnostima za nova sredstva posle 2027. godine, navodi se u saopštenju ministarstva.

IPARD: Uspostavljanje i održavanje polinatorske trake

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede