Srbija prva podnela predlog programa za Ipard 3

IPARD III

Realizacija Ipard 3, kako je najavio resorni ministar Branislav Nedimović, počeće od 2027. godine.

Srbija je prva zemlja u regionu koja je evropskoj uniji podnela predlog programa za Ipard 3 koji je evropska komisija usvojila 9. marta. Program je vredan 288 miliona evra uz oko 90 miliona evra nacionalnog učešća.

Konkursi iz IPARD 2 programa završeni su krajem aprila, a realizacija Ipard 3, kako je najavio resorni ministar Branislav Nedimović, počeće od 2027. godine, piše RTV.

„Evropska unija je za Ipard 3 opredelila oko 300 miliona evra uz srpsko učešće i samih poljoprivrednih proizvođača biće uloženo gotovo 600 miliona evra u poljoprivrednu proizvodnju“, rekao je srpski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

 

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre istakao je da Srbija u Evropsku uniju izvozi 55 odsto poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od 2,3 milijarde evra.

„Srbija je prošle godine u trgovinskoj razmeni sa evropskom unijom ostvarila suficit od gotovo 700 miliona evra što je rekordan rezultat. Posle Evropske unije Srbija najviše izvozi u zemlje CEFTA regiona“, navodi ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da je pored rata u Ukrajini poljoprivredna proizvodnja i snabdevenost hranom broj jedan tema u svetu. Na sajmu Ministarstvo poljoprivrede zajedno sa predstavnicima Evropske unije organizuju i četiri radionice, piše RTV.

Preporučujemo: Evropska komisija usvojila IPARD III program Republike Srbije za period 2021–2027. godine

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede