Prvi poziv iz IPARD 3 programa na proleće 2023, do sada isplaćena 33 miliona

ipard 3

Prvi poziv iz IPARD 3 programa, očekuje se, biće raspisan na proleće 2023, rekli su predstavnici Ministarstva poljoprivreda na konferenciji koju je organizovala Privredna komora Vojvodine.

Biće to poziv iz mere 1 ovog programa u okviru koje se daje podrška investicijama u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava (nabavku mehanizacije, opreme, izgradnju farmi, plastenika, podizanje voćnjaka, vinograda…). Naredni poziv, iz mere 3 koja se odnosi na preradu poljoprivrednih proizvoda biće objavljen na leto, a tek na jesen se može očekivati konkurs za podršku investicijama u ruralnom turizmu iz mere 7.

IPARD fond u okviru novog programskog perioda (2021-2027) namenjem podršci investicijama u srpsku poljoprivredu i ruralni razvoj biće mnogo izdašniji od prethodnog, IPARD 2 programa. Iz evropskog budžeta u sklopu IPARD 3 programa biće dostupno 288 miliona evra, a iz nacionalnog 90 miliona. Zajedno sa doprinosom korisnika čak oko 580 miliona evra mogu biti investirana u poljoprivredu Srbije i njena ruralna područja.

IPARD 3 program je dobio zeleno svetlo u Briselu u martu ove godine ali po rečima predstavnika Ministarstva poljoprivrede ostaje da Republika Srbija dokaže da je sposobna da sprovodi program a to podrazumeva pripremu paketa za reaakreditaciju mera koje postoje i akreditaciju novih mera. Do sada su raspisivani pozivi iz četiri mere (tri koje smo naveli – M1, M3 i M7, te mera 9 za tehničku pomoć IPARD strukturama). Predstoji njihova reakreditacija a za 2024. pripremaju se dve nove mere – „lider“ i agroekološko-klimatska mera. U 2025. godini u planu je mera 6, odnosno njeno akreditovanje i raspisivanje prvog poziva za investicije u ruralnu infrastrukturu.

IPARD III

Prema najnovijim podacima Ministarstva poljoprivrede od početka IPARD programa u Srbiji, to jest objavljivanja prvog javnog poziva u decembru 2017. do polovine novembra ove godine ukupno je podneto 3.178 zahteva. Bilo je do sada 13 poziva. Odobrena su 1.144 projekta i podrška od 105 miliona evra. Isplaćeno je iz EU budžeta na račune korisnika u Srbiji 33,1 milion evra, to jest 631 projekat. Plan je da se do kraja ove godine odobri 70 odsto podrške iz IPARD 2 programa.

Kada je o izmenama mera koje smo već koristili reč, u meri 1 biće povećanje minimalne podrške sa 5.000 evra na 20.000 evra, uvodi se ribarstvo kao prihvatljiv sektor, ukida se uslov iste vrste voća u Registru poljoprivrednih gazdinstava, kao i uslov hektara voća. Izjednačiće se kriterijumi prihvatljivosti za nabavku traktora sa kriterijumima za nabavku mašina i mehanizacije i izgradnju objekata – biće potrebno najmanje 50 hektara u ratarskoj proizvodnji (u vlasništvu ili zakupu) i za nabavku traktora i za ostale investicije.  Maximalni iznos podrške biće 1.000.000 evra.

 • Intenzitet podrške iz javnih izvora (M1):
  • 60% prihvatljivih troškova,
  • 65% za investicije u planinskim područjima
  • 70% za investicije mladih poljoprivrednika i proizvođača sertifikovanih organskih proizvoda;
  • Dodatnih 10% za investicije vezane za upravljanje otpadom i obnovljive izvore energije
  • Dodatnih 10% za „zajedničke investicije”

U meri 3 takođe je predviđeno povećanje minimalne podrške na 20.000 evra i uvodi se sektor prerade ostalih useva i sektor prerade ribe. Takođe, biće prihvatljive i investicije za preradu mesa od ćuraka i gusaka. Iznos maksimalnih podsticaja bude za sve sektore biće 1.300.000 evra.

 • Intenzitet podrške iz javnih izvora (M3):
  • 50% prihvatljivih troškova,
  • Dodatnih 10% za investicije vezane za upravljanje otpadom i cirkularnu ekonomiju
  • Dodatnih 10% obnovljive izvore energije
  • Do 70% prihvatljivih troškova za „zajedničke investicije”

meri 7 koja se dosad odnosila na ruralni turizam novost je što će se u okviru IPARD 3 programa podržavati i direktna prodaja poljoprivrednih i lokalnih proizvoda – prodajni objekti, te sektor uslužnih delatnosti u ruralnim područjima – objekti za pružanje usluga (npr. briga o deci, briga o starima, nega osoba sa invaliditetom, frizerski i kozmetički tretmani itd.)

 • Intenzitet podrške iz javnih izvora (M7):
  • do 60% prihvatljivih troškova
  • najviše 70% za investicije mladih poljoprivrednika i proizvođača sertifikovanih organskih proizvoda
  • 80% za investicije vezane za upravljanje otpadnim vodama i otpadom, korišćenje energije iz obnovljivih izvora i investicije u cirkularnu ekonomiju.

Izvor: S. G. agrosmart.net

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede