„IPARD 2” : Gazdinstvima do dva miliona iz EU

polje i farma

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da će srpski poljoprivrednici moći da računaju na ukupno 175 miliona evra pomoći iz

polje i farma

programa pretpristupne pomoći EU za ruralni razvoj 2014–2020. „Ipard 2”. Ministarka očekuje da će taj novac biti na raspolaganju već krajem ove godine ili početkom 2016, navodeći da su za sprovođenje IPARD programa potrebne i određene pripreme.

U pauzi konferencije „Program pretpristupne pomoći za ruralni razvoj 2014–2020 – IPARD 2”, Snežana Bogosavljević Bošković je novinarima rekla da će taj program dati zamajac razvoju poljoprivrede i ruralnom razvoju u Srbiji, zajedno s Nacionalnim programom ruralnog razvoja koji je pripremljen, a koji sadraži mere komplementarne s IPARD programom. Ministarka je najavila da će se i dalje raditi na intenzivnoj prezentaciji IPARD programa na lokalnom novou da bi što bolje informisali poljoprivrednike o mogućnostima koje taj program pruža.

Nastojaće se, kaže, da stručne poljoprivredne i savetovane službe budu u neposredoj komunikaciji s poljoprivrednicima, da im budu „desna ruka” da bi se opredelili za program koji je za njih interesantan i da se pripreme da bi aplicirali za taj novac. Na pitanje kako da srpski poljoprivrednici samostalno konkurišu za pare iz IPARD programa, ministarka kaže da je pripremljen plan logističke pomoći poljoprivrednicima, u saradnju s lokalnim samoupravama i poljoprivrednim stručnim savetodavnim službama.

– Naš zadatak i jeste da uz uspostavljanje i akreditaciju operativne strukture radimo na dobroj informisanosti i dobroj pripremi poljoprivrednika za samo konkurisanje – rekla je ministarka.Kada je reč o iznosima pomoći iz IPARD programa, ministarka kaže da se oni kreću od 5.000 evra za podršku razvoju seoskog turizma, 10.000 evra za razvoj određenih vidova voćarske proizvodnje i podizanje zasada u voćarstvu, pa do oko dva miliona evra kao podrška razvoju preradnih kapaciteta u mlekarstvu.

– Širok je dijapazon podrške, odnosno pomoći koja se može ostvariti kroz IPARD program. Sve te mogućnosti će poljoprivrednicima biti predočene na pravi način, a oni koji ne nađu svoje mesto ili se ne prepoznaju u tom programu na raspolaganju će imati mere nacionalnog programa – kaže ministarka.

S. G.

Uprava za agrarna plaćanja

– Svaki naš poljoprivrednik na terenu će imati nešto za šta će moći da konkuriše i na šta će moći da računa kao podršku države ruralnom razvoju – rekla je Snežana Bogosavljević Bošković.
Podvukla je da će Ministarstvo poljoprivede učiniti sve da se što pre uspostave operativne strukture, kao i da je obezbeđen prostor za smeštaj Uprave za agrarna plaćanja, koja je iz Šapca premeštena u Beograd. Ministarka poljoprivrede kaže i da je potrebno dodatno zapošljavanje u toj upravi.

Izvor: dnevnik.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede