Interventni otkup kukuruza?

kukuruz klip izlozba

U državnoj administraciji u toku su pripreme za interventni otkup merkantilnog kukuruza ovogodišnjeg roda. Kako saznaje „AgroServis”, ovaj posao Državne

kukuruz klip izlozba

robne rezerve će sprovesti preko Produktne berze u Novom Sadu i ovlašćenih skladištara, koji imaju ugovor sa Rezervama. O ceni se još pouzdano ne može govoriti, ali je sve više računica i procena da bi osnovna cena kukuruza trebala da bude 22 dinara po kilogramu sa PDV. Prema toj kalkulaciji ovaj iznos bi bio ravan ceni na najskupljoj berzi u svetu – Parizu.

Ovih dana među ekspertima se sve više pominje mršava berba kukuruza, čak u proseku svega 4.000 kilograma po hektaru. Niko nije siguran da interventni otkup kukuruza 200.000 tona može uspeti sa pomenutom cenom.

Direktor „Žita Srbije” Vukosav Saković kaže za „AgroServis” da i u ovoj godini ima regiona sa izuzetnim rodom kukuruza – od 12-14 tona po hektaru.

– U celini imaćemo slabiji rod kukuruza, sa oko 6.000 kilograma po hektaru – tvrdi Saković i za izvoz od 1,5-2,0 miliona tona. To je lošije nego lane, ali bolje od 2012. godine. – Mislim da će ratari u startu postići 16 ili 17 din/kg, što je više nego prošle godine kada je prva cena bila 12 din/kg. Cena kukuruza je trenutno 17,50 din/kg. Očekujemo pad, ali i vraćanje cene – kaže Saković. – Dobra je odluka da Robne rezerve otkupe određenu količinu kukuruza, zbog sigurnosti stočara. Najvažnije je da ratari ostvare dobit, a imaće manji rod, a veću cenu i to je ove godine naša realnost – zaključio je Saković.

Prema vestima sa područja zahvaćenih sušom berba kukuruza je počela i rod je upola manji od proeseka.

Izvor: agroservis.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede