Institut "Biosens" nosilac evropskog projekta vrednog 30 miliona evra

kompjuter na travi

Projekat „Internet stvari u domenu poljoprivrede“ (IoF 2020 – Internet of Farming 2020) pokrajinskog Instituta „Biosens“ i njegovog strateškog partnera iz Holandije predstavljen je u Pokrajinskoj vladi 16. septembra.

U naredne četiri godine ovaj projekat realizovaće se u Evropi s budžetom od čak 30 miliona evra.

biosens

O projektu je govorio direktor Instituta „Biosens“ prof. dr Vladimir Crnojević, a o značaju Instituta „Biosens“ i značaju projekta i podršci koju zaslužuju govorio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Dva generalna direktorata Evropske komisije, za poljoprivredu i ruralni razvoj i za informatičko društvo, po prvi put odlučila da zajednički investiraju 30 miliona evra u jedinstveni projekat koji treba da ubrza usvajanje najsavremenijeg koncepta uvođenja internet stvari u domenu hrane i poljoprivrede i u konkurenciji oko 500 institucija iz cele Evrope odabrali projekat „Biosensa“ i holandskog instituta DLO, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

Prema rečima prof. dr Vladimira Crnojevića, radi se o jednom od najvećih projekata Evropske komisije u oblasti nauke, koji stavlja Srbiju i Vojvodinu među lidere u ovoj oblasti, gde se pokušava postaviti arhitektura nove evropske poljoprivrede.

„Biosens“ će praktično koordinirati sve aktivnosti čak 73 evropske institucije koje se odnose na pilot-sajtove i širom Evrope i implementirati i testirati blizu 20.000 novih internet stvari, kroz 19 pilot-projekata u pet oblasti: ratarstvu, povrtarstvu, voćarstvu, stočarstvu i mlekarstvu, kao što su, na primer, upravljanje preciznom poljoprivredom, nadzor krava na pašnjaku, daljinsko merenje kvaliteta mleka, logistika u voćarstvu, urbane visokotehnološe farme, sledljivost u mesnoj industriji i različiti vidovi informatičkog upravljanja u procesu poljoprivredne proizvodnje.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je izjavio da projekat u kome je uspostavljena strategijska veza između dva najveća potencijala koja ima Vojvodina, a to su poljoprivreda i informacione tehnologije, govori o tome koliko je Institut „Biosens“ značajan za Vojvodinu, ali i celu našu zemlju. „Biosens“ ima nacionalni značaj, što se vidi na osnovu rezultata koji postiže u žestokoj konkurenciji na evropskom nivou.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede