Inspektori u pekarama utvrdili određene neusaglašenosti sa propisima

pekara

U okviru planiranog pojačanog nadzora
pekara
u objektima za proizvodnju pekarskih proizvoda poljoprivredni inspektori obavili su akcijsku kontrolu proizvođača hleba na celoj teritoriji Republike Srbije, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.
Kontrolisani su uslovi proizvodnje, higijena, sledljivost, sistemi bezbednosti, bezbednost i kvalitet hleba, deklarisanje, evidencione markice na brašnu i poštovanje odredbe o obaveznoj proizvodnji hleba  T-500.
Poljoprivredni inspektori obavili su 655 kontrola, a 24 objekata ocenjena su kao neodgovarajuća po pitanju uslova proizvodnje i njima je privremeno zabranjen rad.
Najčešće nepravilnosti odnosile su se na neuspostavljen funkcionalan sistem bezbednosti po principima HACCP, nezadovoljavajuću sledljivost sirovina i proizvoda i na upis u Centralni registar objekata.
U cilju borbe protiv sive ekonomije odnosno prometa brašna bez dokumentacije, prilikom kontrole evidencionih markica koje moraju da prate brašno, utvrđeno je da se ova Uredba Vlade ne poštuje u 6 slučajeva.
Pomenuta akcijska kontrola planirana je na osnovu formalno sprovedene analize rizika, postavljajući kao prioritet kontrole subjekta čiji objekti po proceni spadaju u objekte sa većim procenjenim rizikom. Pekarski proizvodni pogoni koji imaju uspostavljene sisteme bezbednosti, potvrđene sisteme samokontrole i koji u kontinuitetu nemaju problem sa propisanim normama, ovog puta bili su u drugom planu.
U svim slučajevima konstatovanih nepravilnosti preduzete su zakonom propisane mere, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.
Buduće kontrole poljoprivredne inspekcije biće usmerene na proizvodne pogone (higijena, sistemi bezbednosti, sledljivost) i proveru deklaracija i iskazanog sastava proizvoda.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede