Industrijski prototip uređaja Plant-O-Meter Instituta BioSens

industrijski prototip 2

Industrijski prototip uređaja Plant-O-Meter Instituta BioSens razvijen u saradnji sa kompanijom BitGear ugledao svetlost dana

Naučna dostignuća ne ostaju zaključana u laboratorijama

Institut BioSens, pionir u digitalnoj transformaciji poljoprivrede Srbije, već godinama razvija sofisticiranu tehnologiju i podstiče ekonomski razvoj.

Nedavno, u saradnji sa domaćom kompanijom Bitgear razvio je industrijski prototip Plant-O-Metra, uređaja koji omogućava procenu fiziološkog stanja biljaka, od suštinske važnosti za negu i bolji razvoj.

industrijski prototip

Ljudsko oko može da primeti samo određene promene na biljkama (sparušeni listovi, žuti i braon listovi, pege na biljci…), ali tada za biljku već može biti kasno.

Plant-O-Meter uočava promene i pre nego što postanu vidljive, analizira i procenjuje koliko je biljka zdrava, odnosno kakva je sposobnost fotosinteze, da li postoji potreba za đubrenjem i navodnjavanjem.

Uređaj emituje svetlost iz pažljivo odabranih delova spektra koja se reflektuje od biljke i za samo nekoliko sekundi pruža preciznu procenu njenog stanja.

Podaci se putem bluetooth konekcije šalju pametnom telefonu sa kojim je uređaj povezan, preko kojeg se dalje prenose u informcioni sistem zajedno sa GPS lokacijom uzorka.

Takođe, uređaj je napravljen tako da prikazuje rezultate merenja nezavisno od doba dana i vremenskih uslova.

Direktor Instituta BioSens, Vladimir Crnojević, kaže da je ovaj prototip važan iskorak u poljoprivredi i da saradnja između nauke i privrede mora biti snažna i slojevita, kako bi pozitivan uticaj na ekonomski razvoj i dobrobit celog društva bio sveobuhvatan:

„Partnerstvo između BioSensa i jedne domaće inovativne kompanije koja ovakav proizvod može da plasira na tržište je od suštinske važnosti. Cilj je da se sve razvija u Srbiji, od naučne ideje do proizvoda. Generalno u IT sektoru najviše je prisutan outsourcing, a sada već Srbija razvija svoju intelektualnu svojinu koju može da plasira na strana tržišta, tako da dodata vrednost ostaje kod nas. Naravno, drugi podjednako važan cilj je da poljoprivreda konstantno napreduje kroz digitalizaciju i uhvati korak sa svetskim trendovima. Zato je svrha ovakvih uređaja zapravo trostruka: olakšavaju posao, čine poljoprivredu efikasnijom i pospešuju digitalnu njenu transformaciju.

Uređaj će biti jednostavan za upotrebu i pristupačan – njegova cena biće znatno niža od konkurencije kako bi domaći poljoprivrednici koji žele da primenjuju koncept precizne poljoprivrede mogli što lakše da se uključe u proces digitalizacije.

Takođe, za uređajem ovakvog tipa postoji velika potražnja na svetskom nivou – Institut BioSens je već dobio veći broj upita i narudžbina iz celog sveta, a prva dva prototipa idu u Japan.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede