Iduće godine skuplji traktori za 18%

traktori parkirani

Vodeće kompanije proizvođača traktora u Evropi iduće godine povećaće cene za 18%, saznaje „AgroServis” u Briselu. Ova odluka doneta je nedavno i sa njom su, navodno,

traktori parkirani

saglasne sve vodeće kompanije.

Deo proizvođača traktora, koji nisu u rangu najvećih, teško su prihvatili ovakvu poslovnu orijentaciju, koja se obrazlaže modernizacijom, pre svega, ugrađenih motora i novom elektronikom. Dobri poznavaoci prodaje tvrde da se ovo povećanje neće odnositi na sve vrste traktora i modela i da će biti primenjeni u daleko manjem iznosu.

Za detaljniju procenu, o delovanju novih cena na kupce u Srbiji, rano je govoriti, ali je „AgroServis” uspeo da sazna da će pojedine kompanije za naše tržište ponuditi stare modele motora, ispod EU standarda, i traktore srednje klase po ceni ispod 10.000 evra. Najavljeni su traktori 50 KS.

Zvanična odluka o novoj ceni traktora biće saopštena polovinom novembra u Bolonji, saznaje „AgroServis”, kao i da priključne mašine neće poskupeti. Kao izvesno povećanje cene traktora pominje se 2-3 odsto.

Međutim, sasvim je izvesno da poljoprivrednici u našoj zemlji, i pored bogatog roda žitarica, neće uspeti da izdvoje 90 miliona evra u idućoj godini za kupovinu nove mehanizacije, što je bio obim našeg trgovanja, pa će se prodaja produžiti i na prvu polovinu 2016. godine.

Prodaju u Srbiji pospešili su do sada vojvođanski fondovi i odnedavno Ministarstvo poljoprivrede, koje se u raspodeli državnog budžeta nije izborilo za promenu trošenja sredstava Razvojnog fonda Srbije, a sredstva kojima raspolaže za subvenciju kamata su nedovoljna. Međutim, taj model se pokazao izuzetno uspešan u nabavci mehanizacije i bila bi šteta da se ugasi.

Kada smo nedavno sproveli anketu među ratarima i stočarima sa pitanjem koja im mehanizacija nedostaje, ratari su naveli savremene sejalice, prskalice i traktore srednje snage, dok su stočari istakli potrebu za kupovinom silažnih kombajna, linija za sveže baliranje krmiva i miks prikolice.

O tome, da li će ko i kako obnoviti i podstaći domaću proizvodnju traktora, u državnoj administraciji su nam rekli da sačekamo do kraja godine i da će „sve biti poznato”.

Napredne zemlje u poljoprivredi podižu nivo takozvanih krovnih ekoloških standarda i to može očekivati i naša zemlja, iako se njen put ulaska u EU produžava. Zapravo, poštovanje ovih standarda biće vezano za proizvodnju hrane, koja bez „zelenih motora” neće biti cenjena na tržištu.

Priča o ovakvim standardima u sadašnjem trenutku je preuranjena, jer smo područje gde lako uvoze izrabljene mašine i gde je prosipanje ulja iz njih na njivama postala normalna pojava.

Koliko od utrošenih 50.000 tona ulja, koliko se za različite potrebe godišnje proda u Srbiji, ostane u polju, niko nije izračunao.

Ako se na tržištu pojave novi traktori sa prevaziđenom generacijom motora, u odnosu na našu kupovnu moć i savremene mašine – izbor je lako predvideti.

Izvor: Agroservis

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede