Hrana u Srbiji je bezbednija nego ranije

slanina i sunka

Unapređeni standardi i primena novih tehnologija u proizvodnji, otklanjanje nedostataka u lancu sledljivosti i kontrola namirnica na tržištu.

Situacija kada je u pitanju trovanje hranom u Srbiji nije uznemirujuća,

slanina i sunka

a od  nezdrave ishrane štetnije su neke druge loše navike, kao što su alkohol i pušenje, ocenjeno je na konferenciji „Food evolution 2014” koja je povodom Svetskog dana hrane organizovana u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Transparentnost u izradi i donošenju zakona i propisa u oblasti bezbednosti hrane doprinosi poverenju potrošača i subjekata u prometu hranom. Slobodno kretanje zdravstveno bezbedne hrane predstavlja prioritet unutrašnjeg tržišta, što je važno zbog zdravlja građana, rekla je Snežana Bogosavljević Bošković, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine. Srbija je opredeljena da obezbedi visok nivo zaštite života i zdravlja ljudi, što je moguće ukoliko se zahtevi za bezbednost hrane i hrane za životinje značajno ne razlikuju od standarda inostranih tržišta na čemu Ministarstvo, u domenu svojih nadležnosti, intenzivno radi, istakla je Bogosavljević Bošković.

Proizvodnja hrane je kompleksno pitanje. Postala je vrlo ozbiljan posao u poslednjih 20 godina. Primena novih tehnologija je učinila svoje, bitan je lanac sledljivosti, od njive do trpeze, a posebnu pažnju treba posvetiti kontroli upotrebe antibiotika u stočarstvu i pesticida u biljnoj proizvodnji, objasnio je sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu industriju, šumarstvo i vodoprivredu PKS, Nenad Budimović.

Srbija ima tradiciju dobre laboratorijske dijagnostike, posebno u oblasti bezbednosti hrane, već 40 godina, rekao je direktor Nacionalne referentne laboratorije, Slavoljub Stanojević.Tu mrežu laboratorija čine državni veterinarski, naučni i specijalistički instituti, zavodi za javno zdravlje i privatne laboratorije koje posluju u skladu sa našim važećim propisima i zahtevima EU.

Proizvođači su unapredili standarde u proizvodnji, a sistem kontrole je učinio da se u sledljivosti otklone nedostaci, rekla je načelnik Odeljenja sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja Svetlana Mijatović. Proteklih godina nismo imali posebnih negativnih primera i ekscesa, što je rezultat kontrole gotove hrane na tržištu, podsetila je Mijatović.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede