Fiskalni račun je uslov za regres

paori4

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i predstavnici Asocijacije „Banatski paori“ sastali su se danas 10. juna 2014. godine, u prostorijama resornog ministarstva kako bi razgovarali o aktuelnim pitanjima koja se odnose na oblast agrara.

paori4

Jedna od tema sastanka bila je regresiranje inputa poljoprivrednim proizvođačima, odnosno zahtev da dokaz o kupljenom repromaterijalu ne bude samo fiskalni isečak, već i dokazi o drugim vidovima plaćanja.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede obrazložili su da bi se, s obzirom na to da je administrativna kontrola skoro jedina kontrola koja se primenjuje pri realizaciji, odstupanjem od fiskalnih isečaka, stvorili potencijalni uslovi za zloupotrebu ove mere. Prihvatanje drugih vidova plaćanja kao jedinog dokaza za ostvarivanje prava na regres, može dovesti do toga da ministarstvo regresira fiktivne kupovine ili da regresira isto mineralno đubrivo duplo.

Ovakvim načinom dokazivanja značajno bi se uvećao krug korisnika, što bi dovelo do prekoračenja ograničenih budžetskih sredstava, koja su raspoloživa ove godine. Stvaranje dodatnih finansijskih obaveza za ministarstvo od onih koja su predviđena Urebom o raspodeli sredstava, pored kršenja odredbi same Uredbe, značilo bi i to da bi se tim dugovanjem opteretio budžet za narednu godinu.

S obzirom na situaciju u poljoprivredi, kao i novonastalu situaciju posle poplava i konstantan nedostatak budžetskih sredstava za finansiranje poljoprivrede, ministarstvo se opredelilo za ostvarivanje prava na regres uz fiskalni isečak kako bi se uklopilo u raspoloživa finansijska sredstva i obezbedilo što bolju kontrolu trošenja budžetskih sredstava.

Takođe, ovim načinom pruža se podrška poljoprivrednim gazdinstvima koja su najranjivija u tranzicionom periodu i nisu dovoljno konkurentna da se sama bore na tržištu. Treba uzeti u obzir i činjenicu da ugovarači proizvodnje i zadruge, koji bi bili izdavaoci original računa, s obzirom na to da mineralno đubrivo i gorivo uglavnom nabavljaju u veleprodaji, već imaju neki poslovni aranžman s proizvođačima inputa i tako već ostvaruju popust od dobavljača na količinu.

U prethodnom periodu, usled promene Vlade Republike Srbije i Zakona o ministarstvima, nije bilo tehnički moguće promeniti Uredbu, te je doneta odluka da se u regresiranje ide s postojećom Uredbom kako neophodni radovi u poljoprivredi ne bi kasnili.

Tokom sastanka razgovarano je i o pitanjima u oblasti stočarstva, merama agrarne politike, a bilo je reči i oko zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, komasaciji i restituciji.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede