Evropski mlečni talas pred vratima Srbije

mleko otkup 2

U poređenju sa 2013. godinom, evropske mlekare su preradile 4,2 miliona tona mleka više i po svemu sudeći će rekordno probiti kvotu u 2014.godini. Konačno, evropska mlekarska industrija se sprema

mleko otkup 2

za ukidanje kvota od 2015. godine i dalji rast proizvodnje.

Na upravo održanom Svetskom mlekarskom forumu u Stresi, Nacionalna asocijacija prerađivača mleka-SEDA, je predstavljala Srbiju u društvu više od 170 lidera u mlekarskoj industriji. U organizaciji Evropske mlekarske asocijacije-EDA menadžeri vodećih svetskih mlekara poput Lactalisa, Campine, Fontere, Arle, Meggle i mnogih drugih su razgovarali o pravcima razvoja industrije u svetlu aktuelnih trendova. Sa posebnom pažnjom su razmatrane posledice zabrane izvoza mlečnih proizvoda u Rusiju, kao i perspektive razvoja mlekarskog sektora ukidanjem proizvodnih kvota od 2015. godine.

Izvršni direktor Nacionalne asocijacije prerađivača mleka, Goran Janjić tim povodom je izjavio:

“U razgovorima sa predstavnicima Evropske mlekarske asocijacije i Evropske komisije jasno nam je predočen negativan efekat ruskih sankcija, koji utiče na pad cena mlečnih proizvoda, posebno sira, mleka u prahu i maslaca. Sa druge strane, u poređenju sa 2013. godinom, evropske mlekare su preradile 4,2 miliona tona mleka više i po svemu sudeći će rekordno probiti kvotu u 2014. godini. Konačno, evropska mlekarska industrija se sprema za ukidanje kvota od 2015. godine i dalji rast proizvodnje.”

Logično je očekivati da će se višak proizvodnje u Evropi preliti u Srbiju, te ćemo imati talas nižih cena mlečnih proizvoda i mleka kao sirovine za dalju preradu. U situaciji kada nemamo jasno definisanu institucionalnu podršku konkurentnosti i razvoju sektora u celini, posledice mogu biti dalekosežne kako za većinu mlekara, tako i primarne proizvođače. Potrebno je hitno razmotriti mere kojim bi se povećala likvidnost i održivost u proizvodnji mleka na farmama, uključujući prioritetnu dostupnost zemljišta, profilisanje institucionalne podrške ka kvalitetu mleka, uz uvažavanje regiona sa otežanim uslovima proizvodnje, dugoročne subvencionisane kredite i konačno uspostavljanje IPARD-a, koji bi omogućio mlekarama i farmerima pristup subvencionisanim sredstvima EU za podizanje konkurentnosti.

Da bi se negativni trendovi zaustavili, potrebna je pravovremena i koordinisana aktivnost svih učesnika u lancu.

Nacionalna asocijacija prerađivača mleka je spremna da svoje resurse stavi na raspolaganje državnim institucijama u planiranju i implementaciji adekvatnih mera – zaključio je Janjić.

Nacionalna Asocijacija Prerađivača Mleka

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede