Državne oranice u centru pažnje

sviinja

Kompanija TÖNNIES juče je u Ečkoj u Kaštelu u organizaciji Vlade promovisala svoje poslovanje. Reč je o najvećoj industriji mesa u Evropi i obećanju

sviinja

domaćim poljoprivrednicima od strane Vlade da će im biti omogućen susret i razgovor sa ovom kompanijom, koja želi da uz zakup oranica ozbiljno investira u Srbiji. Susret je otvorila dr Snežana Bogosavljević Bošković i zamolila prisutne da uvaže činjenicu da se predstavlja TÖNNIES i da po strani ostave raspravu o izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Kasnije se pokazalo da je ovo upozorenje bilo potrebno, ali nije prihvaćeno.

Među više od 50 prisutnih osećao se revolt izazvan predlogom Ministarstva poljoprivrede da se po posebnim uslovima oranice izdaju investitorima u poljoprivredi i to samo pravnim licima.

Domaćini skupa, menadžeri iz kompanije TÖNNIES, su detaljno govorili o  nastanku i razvoju kompanije, poslovnim uspesima, organizaciji i poslu u Rusiji i svega pet minuta – šta žele i šta nude poljoprivrednicima i kooperantima u Srbiji.

U Nemačkoj nemaju svoju niti obrađuju zakupljenu zemlju. U gajenju svinja upustili su se u Rusiji, gde obrađuju 30.000 hektara oranica.

Među okupljenima u Ečkoj je bilo više ratara nego stočara, koji su otvoreno tražili da se prevede domaćinima da su protiv davanja zemlje investitoru. Za promenu ovakvog stava nisu pomogla ni upozorenja da je Nemačka naš glavni partner u poslovanju i da kao država ne možemo zabranjivati investicije niti se to želi.

TÖNNIES za potrebe svoje klanice ima više od 26.000 dobavljača, jer oni kolju 1.400 svinja na sat, a samo dva dana u godini ne rade. Ukupan promet je 5,8 milijardi evra, koji ostvaruje 10.500 zaposlenih.

Svi ovi podaci nisu umirujuće delovali na naše farmere. Za ovakvu situaciju odgovornost imaju menadžeri koji nisu argumentovano objasnili kooperantske odnose, gde će se klati svinje i zbog čega im je potrebno 15.000 hektara oranica, ako biznis u Srbiji počinju sa jednom štalom i pratećim objektima za 20.000 tovljenika.

Menadžeri iz Nemačke su bili zatečeni protivljenjem da se uz dobijanje zemlje u zakup podižu farme.

Ministarka Snežana Bogosavljević Bošković je rekla da što se tiče izdavanja oranica ovom partneru nije ništa rešeno i da Vlada neće ništa učiniti protiv svojih poljoprivrednika.

Međutim, bez razlike na protivljenje poljoprivrednika, razgovori sa ovom kompanijom o ulaganju u Srbiju se nastavljaju. Oni su rekli da ih zanimaju oranice u okolini Zrenjanina, Kikinde, Pančeva, Sečnja i Novog Bečeja.

Bez razlike što niko od prisutnih nije mogao zaključiti u potpunosti koju korist će naši ratari i stočari imati od ove investicije i šta to stvara otpor. Izgleda da je, ipak, u pitanju dugo skrivana priča. Naime, država sve više steže obruč oko aktera – lokalne samouprave koje krše principe licitacije, a u čemu i mnogi ratari imaju korist, jer bez nadoknade obrađuju državne oranice, što više neće biti moguće. To se videlo i po regaovanju pojedinaca iz Zrenjanina, gde su mnoge državne oranice odavno izvan kontrole.

Može se dogoditi da u Vojvodini bude dovoljno državnih oranica za sve zainteresovane, ako se obavi popis, a taj inventar već sada smeta mnogima.

Izvor: agroservis.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede