Država pušta 30.000 tona pšenice

psenica-u-polju--zito-zri 1

„Da bi se stabilizovalo tržište pšenice, država će intervenisati s najmanje 30.000 tona“, potvrdio je ministar trgovine Rasim Ljajić.

– Uskoro će na sednici Vlade biti doneta odluka o intervenciji iz Robnih rezervi.

psenica-u-polju--zito-zri 1

Od prošlog meseca, naime, cena hlebnog žita je ubrzano rasla i premašila vrednost s evropskih i svetskih berzi, što je izazvalo pometnju na našem tržištu. Iako je cena i kod nas počela da pada, Vlada će, sudeći po Ljajićevim rečima, ipak reagovati. Bilo je predloga da se ukinu carine na uvoz pšenice, ali oni očigledno nisu prošli, kao ni predlog da se na tržište izađe s najmanje 100.000 tona hlebnog zrna.

Ministar je naveo da u 2015. nije predviđen otkup pšenice jer te žitarice ima dovoljno na zalihama, ali da će država, ukoliko bude potrebno, izdvojiti novac i za tu namenu.

„U Robnim rezervama trenutno ima oko 200.000 tona pšenice, a ta količina je dovoljna za dva meseca potrošnje u celoj Srbiji“, istakao je on, i dodao da se godinama ta količina pšenice skladišti u silosima za potrebe države.

On je dodao da će za Robne rezerve u narednoj godini biti izdvojeno 1,13 milijarda dinara, od čega je gotovo polovina predviđena za nabavku osnovnih namirnica, uključujući i kukuruz.

S. G.

Hlebno žito pojeftinjuje

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu minule nedelje najviše se trgovalo kukuruzom, a ponderisana nedeljna cena veštački sušenog zrna, na paritetu franko utovareno, iznosila je 15,93 din/kg, s PDV-om (14,48 din/kg bez PDV-a), što je 2,91 odsto više nego prethodne nedelje. Tržište pšenice je bez ijednog zaključenog berzanskog ugovora, a podatak da krajem radne nedelje kupci nisu reagovali ni na ponudu od 23,87 din/kg, s PDV-om (21,70 din/kg bez PDV-a), dovoljno govori o tome da je na domaćem tržištu aktuelan pad cene hlebnog zrna.

Izvor: dnevnik.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede