Država pred odlukom o interventnom otkupu tovljenika

Svinja 3

Prema saznanjima „AgroServisa”, u Državne robne rezerve danas oko podne stigao je predlog iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine za

Svinja 3

interventni otkup tovljenika, koji je pokrenula Unija poljoprivrednika iz Sremske Mitrovice.

Do danas Ministartvu poljoprivrede dostavljen je spisak za oko 40.000 komada utovljenih svinja prve klase, koje vlasnici nude klanicama, a koje one ne žele da kupe po ceni od 180 din/kg, koliko su, inače, plaćali uvezene svinje iz inostranstva tokom cele godine. Po ovoj ceni, a bilo je i skupljeg uvoza, klaničari su preradili oko 370.000 komada, što je krdo svinja od četiri najuspešnije farme u Srbiji.

Farmeri očekuju da će država otkupiti ponuđene količine ili od klaničara koji duguju Robnim rezervama oko 30.000 komada tovljenika, što bi značajno oživelo tržište.

Pored živih svinja klaničari su uvezli i više desetina hiljada tona mesa različitog kvaliteta.  U ovom času poljoprivrednici su zabrinuti što klaničari ne žele da otkupe tovnu junad, jer uvoze smrznuto meso, koje prodaju i prerađuju kao sveže, a što im je omogućila državna administracija.

Izvor: Agroservis

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede