Dron za unapređenje osiguranja poljoprivredne proizvodnje

dron

Prednosti korišćenja drona u osiguranju poljoprivrede
dron
predstavljene su u okviru 83. međunarodnog poljoprivrednog sajma, koji se održava do 20. maja u Novom Sadu, a čiji jegeneralni pokrovitelj Generali Osiguranje Srbija.
Pilot projekat upotrebe drone kao savremenog tehnološkog rešenja koje će značajno unaprediti osiguranje poljoprivrede i obezbediti dodatne pogodnosti klijentima započeo je Generali Osiguranje Srbija zajedno sa Generali kompanijama iz Bugarske, Mađarske i Češke Republike.
Sava Bogicevic
“Savremeni pristup u osiguranju useva i plodova podrazumeva upotrebu novih tehnologija sa ciljem bržeg i preciznijeg utvrđivanja stanja useva i plodova pre preuzimanja u osiguranje ili nakon štetnog tj. osiguranog događaja. Upotreba drona omogućiće i precizno i efikasno snimanje useva, što će veliku prednost pokazati kod velikih površina” rekao je Sava Bogićević, direktor tehničke direkcije za razvoj proizvoda Generali Osiguranje Srbija i dodao da ova tehnologija omogućava i analizu i obradu prikupljenih podataka na osnovu kojih se utvrđuje stanje useva, eventualna oštećenja usled prirodnih nepogoda, bolesti, insekata, klimatskih promena.
Kao glavne prednosti upotrebe drona istaknuti su značajno povećanje transparentnosti, brzine i preciznosti utvrđivanja stanja useva i plodova pre osiguranja i nakon nastanka eventualnog oštećenja, kao i bitno smanjenje troškova sprovođenja osiguranja. Posebnu povoljnost predstavlja to što će osiguranici imati mogućnost da preventivno vrše snimanje stanja useva u cilju primene adekvatnih agrotehnickih mera.
U Srbiji je osigurano 10-15 % obradivih površina, od čega je oko 30 % kod Generali Osiguranja, istaknuto je na konferenciji. Kada se radi o rizicima sa kojima se srpski poljoprivrednici suočavaju, ostećenje od grada je najfrekventniji rizik na prostoru Srbije. Osiguranje useva od grada predstavlja 85 % svih osiguranja useva koji se ugovore tokom jedne godine Srbiji.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede