Donacija veterinarskim institutima

VETERINARSKI INSTITUTI DOBILI OPREMU ZA NADZOR ZARAZNIH BOLESTI KOJE PRENOSE KOMARCI

Dana 29.08.2014. godine, u Upravi za veterinu distribuirano je 12 komada klopki za uzorkovanje (hvatanje) komaraca koje će se koristiti za potrebe monitoringa na bolesti koje prenose komarci

i održana je obuka za njihovo korišćenje. Klopke su podeljene svim veterinarskim institutima a njihovo korišćenje počeće odmah i to za monitoring groznice zapadnog Nila koji se sprovodi na području cele zemlje ali i bolesti plavog jezika koji se sprovodi u opštinama koje se graniče sa Makedonijom i Bugarskom.

Opremu je donirala međunarodna organizacija za dobrobit životinja (World Animal Protection, bivša WSPA – World Society for the Protection of Animals). Predstavnik ove organizacije boravio je u Srbiji na poziv direktora Uprave za veterinu u periodu od 9. do 13. juna 2014. godine kada je sa predstavnicima veterinarske službe Srbije analizirana situacija u pogledu zdravlja i dobrobiti životinja u područjima pogođenim poplavama. 

Kao rezultat te analize i na predlog Uprave, ova organizacija donirala je opremu za potrebe sprovođenja monitoringa na zarazne bolesti životinja za svih 12 naučnih i veterinarskih instituta u Srbiji.

U pismu Upravi i veterinarskim institutima g. Gerardo Huertas, direktor ove organizacije za upravljanje katastrofama izrazio je zadovoljstvo što je u prilici da pomogne institutima u epidemiološkom nadzoru zaraznih bolesti i poboljšanju dobrobiti životinja.

Direktor Uprave za veterinu dr. Bugarski, zahvaljujući se na ovoj donaciji istakao je sledeće: „Oprema koju ste donirali, značajno će pomoći veterinarskoj službi Srbije u nadzoru zaraznih bolesti životinja koje prenose insekti. Iako ove bolesti predstavljaju globalnu pretnju za zdravlje i dobrobit i ljudi i životinja, jačanjem kapaciteta nadležnih službi, obezbediće se odgovarajuća zaštita javnog zdravlja. Hvatalice koje smo dobili u okviru pomoći nakon katastrofalnih poplava, došle su u pravi čas jer se intezivno sprovodi nadzor groznice zapadnog Nila kod domaćih i divljih životinja i komaraca. Veterinarska služba upravo započinje nadzor bolesti plavi jezik koja je pogodila pojedine države u regionu kao odgovr na ovu pretnju, čime će se poboljšati sistem brzog upozoravanja i hitnog reagovanja. Rizik od pojave ovih bolesti uvećan je porastom populacije komaraca koja je očekivana pojava u uslovima velikih količina padavina i poplava koje smo imali od proleća ove godine“.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede